Fler dödsfall om Systemet avskaffas

ANNONS
|

Detta visar forskare från bland annat Stockholms universitet i en artikel som på onsdagen publicerades i tidsskriften Addiction.

Forskarna har utgått från två scenarier. Det ena är att alkoholförsäljningen skulle släppas till licensierade privata butiker. Då har man uppskattat antalet till 800 butiker vilket går att jämföra med dagens 400 systembolag.

I det andra scenariot släpps alkoholförsäljningen till livsmedelsbutikerna som är 8 000.

- Oavsett skulle det bli en priskonkurrens. Säljer man till lägre priser och tillgängligheten ökar och då dricker vi mer. Det är samma om det blir dyrare, då dricker vi mindre, säger Thor Norström professor vid institutet för social forskning på Stockholms universitet.

ANNONS

När konkurrensen ökar skulle troligen även ålderskontrollen bli mindre strikt och marknadsföringen skulle öka.

I scenario ett visar forskningen att alkoholkonsumtionen skulle stiga med 17 procent. Det innebär att dödligheten skulle öka med ytterligare 770 fler fall per år, det skulle bli 8 500 fler fall av polisrapporterat våld, 2 700 fler rattfylleribrott, och 4,5 miljoner fler sjukdagar per år.

- Studier har undersökt sambandet med prissänkningar och det har visat sig att om priset sänks med fem procent ökar också konsumtionen med ungefär fyra, fem procent. Våra resultat bygger på skattningar av de sambanden, säger han.

I det andra scenariot som är mindre godtyckligt då man vet hur många livsmedelsbutiker som finns i landet. Här skulle priskonkurrensen och marknadsföringen bli hårdare och tillgängligheten mycket större.

Det skulle enligt undersökningen leda till en konsumtionsökning på 37 procent. Det i sin tur betyder en ökning med 2 000 nya dödsfall, 20 000 fler fall av polisrapporterat våld, 6 600 fler rattfylleribrott, och 11 miljoner fler sjukdagar per år.

- Det finns osäkerhet med alla prognoser. Det kan avvika uppåt och det kan avvika nedåt. Det är inte skrivet i sten, säger Thor Norström.

Men man har jämfört med när Systembolaget började ha öppet på lördagar. Det var ingen jättestor förändring men konsumtionen ökade ändå med fyra procent.

ANNONS

Prognoserna stämmer också väl överens med svenska försök. Under en nio månader lång period i slutet av 1960-talet såldes starköl i livsmedelsbutiker i Göteborgs, Bohuslän och Värmlands län. Det nära tiodubblade ölförsäljningen i länen.

Mellan 1965 och 1977 ökade den totala alkoholkonsumtionen med ungefär 15 procent. Det berodde på att det gick att köpa mellanöl i livsmedelsbutikerna.

- Att konsumtionen skulle minska om Systembolaget avskaffades är mycket svårt att tro. Det finns inget som talar för det, säger han.

ANNONS