I dagarna har sidorna med dödannonser varit fler än vanligt. Arkivbild.
I dagarna har sidorna med dödannonser varit fler än vanligt. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fler dödsannonser än vanligt i tidningarna

Nio sidor dödannonser mötte under söndagen DN:s läsare – mer än dubbelt så många annonser som i vanliga fall.
– Det är en tydlig ökning men det är svårt att säga exakt vad den beror på, säger Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter.

ANNONS

– När jag såg att det var så många sidor så ringde jag de som tar emot annonserna. Den säljare jag pratade med sade att det var ett enormt tryck, att de aldrig varit med om så mycket och att de fick säga nej till vissa annonser till och med, säger Caspar Opitz till TT.

Enligt söndagens siffror från Folkhälsomyndigheten har 1 540 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. 897 har avlidit i region Stockholm, enligt siffror på lördagen.

Det går dock inte med säkerhet att säga om det är sjukdomen som gjort att dödsannonserna ökat, understryker Caspar Opitz

ANNONS

– Det enda vi med säkerhet kan säga är att de blivit fler, säger han.

Även tidningen Svenska Dagbladet vittnar om en ökning av antalet dödsannonser.

– Vi ser också en ökning här på Svenska Dagbladet. Normalt sett så ligger vi på kanske två sidor med dödsannonser, nu är det fem. Det är en tydlig skillnad, säger Malin S Ånell, redigeringschef på Svenska Dagbladet.

– Vi har sett en svag ökning under några veckors tid men det är den här söndagen som sticker ut mest. Sedan är det en eftersläpning med dödannonser för det ligger oftast lite tid mellan själva dödsfallet och när man sätter in annonsen, säger hon.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Malin S Ånell fel titel.

Ida Vanhainen/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS