Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen har avlossat fler dödande skott de senaste åren. Arkivbild.

Fler dödas av poliskulor

Inom loppet av två veckor har två personer skjutits till döds av polisen. De senaste åren har antalet personer som dödats av polisens kulor ökat. Orsaken är dock oklar.

På torsdagskvällen sköt polisen ihjäl en man i 40-årsåldern i Viksjö norr om Stockholm. Mannen ska ha burit ett pistolliknande föremål och betett sig hotfullt. Det är andra gången på kort tid som en person avlider efter att ha träffats av polisskott. I slutet av juni sköts en man i 25-årsåldern, som själv ska ha skjutit mot polisen, ihjäl i Bagarmossen i södra Stockholm.

- Sedan 2013 ser vi en viss ökning av personer som avlider till följd av polisskott. Tidigare var det i snitt en person per år som dödades men efter 2013, då fyra personer dödades, har det varit två, tre fall per år, säger poliskommissarie Martin Lundin vid polisens utvecklingscentrum i Stockholm till TT.

Bakgrunden till ökningen är oklar.

- Vi har tittat på det men inte sett någon enskild faktor. Men våldet mot poliser har generellt ökat under 2000-talet.

Ofta påverkade

På torsdagen sköt polisen även en man i Timrå. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador i buken, men enligt sjukhuset är de inte livshotande.

Enligt polisen ska han ha angripit patrullen med hjälp av något sorts tillhygge.

- Oftast när polisen skjuter verkanseld är det då personer är beväpnade med något eggvapen som yxa, kniv eller liknande. De är ofta påverkade av alkohol eller droger, och inte sällan har de en psykisk störning, säger Martin Lundin.

Han berättar att polisen sköt verkanseld, alltså avfyrade skott mot person, 25 gånger under 2014. För 2015 är de preliminära siffrorna 17 gånger. Polisens rätt att använda våld är hårt reglerad i lagen

- Är det möjligt ska man i första hand skjuta för att tillfälligt oskadliggöra, vilket i praktiken kan betyda att skjuta mot benen. Men är det kort avstånd och ont om tid hinner man inte det.

Ska testa elpistoler

Polisen har även möjlighet att använda pepparspray vid ingripanden. Under 2018 kommer vissa polisområden att använda elchockvapen på prov.

- Det är ett hjälpmedel som kan minska skjutvapenanvändandet, säger Martin Lundin.

När polisen avlossar verkanseld utreds händelsen av en åklagare från Särskilda åklagarkammaren. Det är dock mycket ovanligt att en polis döms för att ha skjutit någon.