Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsverket har släppt en rapport om människohandel. Arkivbild. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Migrationsverket har släppt en rapport om människohandel. Arkivbild. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Fler barn än väntat offer för människohandel

Antalet misstänkta fall av människohandel ökar, enligt Migrationsverket. Den stora ökningen av antalet barn som misstänks ha utsatts förvånar myndighetens samordnare för människohandel, Lisa Hultin Knutas.
– Det var absolut fler barn än jag väntat mig, säger hon.

Förra året fördubblades anmälningarna av antalet fall där barn misstänktes ha utsatts för människohandel, enligt Migrationsverkets nya statistik. 92 fall rapporterades in av myndigheten 2019, jämfört med 44 året innan.

– Jag hade inte väntat mig mer än en fördubbling från föregående år, säger Lisa Hultin Knutas.

En förklaring är att myndigheten varit extra uppmärksam på barn och ungdomar från Nordafrika, och särskilt Marocko, vilket lett till att myndigheten nästan standardmässigt rapporterat misstanke när det gäller ensamkommande barn därifrån, enligt Lisa Hultin Knutas.

– Grundutsattheten för den gruppen är så omfattande att det är lätt att fatta misstanke i de ärendena.

– Men det är viktigt att komma ihåg att de ofta är utsatta i ett annat EU-land och inte alltid gäller utsatthet i Sverige.

Det kan exempelvis röra sig om att de levt som gatubarn i sitt hemland för att sedan utnyttjats på olika sätt under sin resa till Sverige genom Europa, som ofta är både lång och farlig.

Risk för människohandel

Hjälporganisationen Röda korset kommer i kontakt med många som befinner sig i en asylprocess hos Migrationsverket eller i direkt människohandel. Organisationen har märkt att fler unga vuxna och barn som ensamma kommit från Nordafrika exploateras i Sverige, genom arbete, människohandel eller sexuellt.

– Vi ser en enormt ökad utsatthet generellt och fler som inte har mat för dagen eller någonstans att bo och som med anledning av det hamnar i utsatta situationer med risk för exploatering, säger Alexandra Segenstedt, senior policyrådgivare inom migration på Röda korset.

Bättre samverkan

Under 2019 upptäckte Migrationsverket 481 fall av misstänkt människohandel.

Antalet anmälda fall har ökat stadigt sedan 2015, förutom en nedgång förra året då 382 fall anmäldes. Det går däremot inte att säga om det betyder att människohandeln i Sverige ökar eller om det beror på att Migrationsverket har intensifierat samarbetet med andra myndigheter och att bekämpningen av människohandel blivit mer effektiv under åren.

– Min uppfattning är att vi har blivit bättre på att uppmärksamma det. Men det är jättesvårt att säga, säger Lisa Hultin Knutas.

2019: 481 2018: 382 2017: 444 2016: 341 2015: 195 2014: 111

Källa: Migrationsverket

Antalet rapporterade fall 2019

Kvinnor: 266

Män: 123

Minderåriga: 92 (varav 18 flickor och 74 pojkar)

Form av exploatering

Sexuella ändamål: 202

Otillbörligt utnyttjande på arbetsmarknaden: 179

Tiggeri: 5

Andra ändamål: 54

Oklart ändamål: 86

Observera att flera personer kan ha utsatts för flera former av exploatering varför siffran inte överensstämmer med antalet utsatta individer.

Källa: Migrationsverket