Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uttaget av vab-dagar bör bli mer jämställt, tycker Centerpartiet. ARKIVBILD.

Fler åker fast för vab-fusk

Vab-intyget slopades för att underlätta för föräldrar till sjuka barn och minska administrationen för förskole- och skolpersonal. Nu visar det sig att vab-fusket ökar. Föräldrar åker också sprithandlar under uttaget av tillfällig föräldrapenning, uppger Försäkringskassan.

Det är Sveriges Radio som tagit del av nya siffror som visar att vab-fusket ökar. Under 2013 hade Försäkringskassan 1 202 avslutade kontrollärenden. Framtill oktober i år var motsvarande siffra 1 417.

- Antingen är barnet på förskola och föräldrar jobbar som vanligt trots att man anmält tillfällig föräldrapenning, eller så gör man annat än att vårda barn, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassans kontrollenhet, till P4 Malmöhus.

Det var vid årsskiftet 2012-2013 som det impopulära vab-intyget slopades. Avsikten var att underlätta för föräldrar till sjuka barn och samtidigt minska administrationen för förskole- och skolbarn och kostnaderna för Försäkringskassan.

I början på oktober genomförde Försäkringskassan en insats vid färjeläget i Helsingborg tillsammans med tullverket och polisen. I samband med myndighetsgemensamma insatser avslöjas bland annat fusk-vabbare.

- Vi har färjekontroller i Helsingborg där vi ibland stöter på föräldrar som varit och handlat i Tyskland, säger Peter Fausö.

Vid den aktuella kontrollen stoppades dock bara en misstänkt pappa. Han ändrade sitt uttag av tillfällig föräldrapenning till semester. Därför behövde han inte betala tillbaka några pengar till Försäkringskassan, uppger P4 Malmöhus.

Hittills i år har fusk-vabbande föräldrar tvingats betala tillbaka närmare 32 miljoner kronor till Försäkringskassan. 29 procent av ärendena har polisanmälts för bidragsbrott eller grovt bidragsbrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.