Många äldre och multisjuka mår dåligt av värmen som håller i sig. Arkivbild.
Många äldre och multisjuka mår dåligt av värmen som håller i sig. Arkivbild.

Fler äldre och sjuka söker vård för värmen

Den utdragna värmeböljan blir mer och mer påfrestande för äldre och multisjuka – nu söker sig många av dem till vården för att de inte längre står ut. Socialstyrelsen vädjar till allmänheten att sträcka ut en hand till dem som drabbas av hettan.

ANNONS
|

Temperaturerna har visserligen varit höga under flera veckor, men Sveriges landsting kan i högre utsträckning än tidigare relatera det ansträngda vårdläget till värmen som dröjer sig kvar på många håll i landet, enligt Socialstyrelsens utredare Åsa Ljungquist.

- Nästan alla äldre människor är på något sätt sjuka och äter mycket mediciner, om de dricker för lite finns det risk för att läkemedelshalten blir för hög eller låg, säger Ljungquist.

ANNONS

- Ju längre de vistas i en miljö med höga temperaturer och hög luftfuktighet, desto fler är det som behöver sjukvård. Värmen sliter på oss alla, men de multisjuka och äldre har mindre marginaler.

Orkar inte dricka

Kroppen behöver mer vatten under en värmebölja för att kompensera för vätskeförlusten, men många äldre och multisjuka har svårare än andra att följa rekommendationen.

- Gamla människor som har svårt att gå och förflytta sig själva och är ensamma drar ner på vätskeintaget för att det är så jobbigt att gå på toaletten. De kan ha utslitna knäleder och få väldigt ont av att röra sig, och om man sedan måste gå två gånger oftare under en förmiddag för att man ska dricka ordentligt, då tär det på dem, säger Ljungquist.

Ingrepp skjuts upp

Landstingen hanterar tillströmningen av värmedrabbade patienter med att skjuta fram enklare operationer och ingrepp. Situationen riskerar att hålla i sig även när temperaturerna sjunker, eftersom det kan ta tid för många bostäder att kylas ned efter veckor med höga medeltemperaturer, enligt Ljungquist.

ANNONS

- De som inte är äldre och multisjuka kan tänka på att inte belasta akutmottagningarna och att hjälpa sina anhöriga att i första hand komma till primärvården. Vårdcentralerna kan hjälpa till med mycket, säger hon.

TT

Fakta: Multisjuka och äldre

Socialstyrelsen räknar äldre som personer över 65 år. Gruppen utgör två miljoner av Sveriges drygt tio miljoner invånare.

Multisjuka är patienter med tre eller flera diagnoser och som har lagts in på sjukhus minst tre gånger under det senaste året.

Källa: Socialstyrelsen, SCB

ANNONS