Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Fixerad vid jobb”

Jobben ska bli huvudfrågan även i valet 2014, lovar Fredrik Reinfeldt. Men den här gången är det en mer riskfylld strategi för alliansen.

Nu ska jag berätta hur vi ska vinna valet 2014, säger moderatledaren Reinfeldt från scenen i Örebro, där hans parti har sitt stora Sverigemöte.

De 1900 moderatpolitikerna i publiken lyssnar uppmärksamt. Det här är något de redan tänker mycket på.

Men svaret dröjer, Fredrik Reinfeldts recept är att ”visa att vi ser samhällsutvecklingen och gör ett utvecklingsarbete”. Konkret innebär det att fem arbetsgrupper i partiet ska ta fram ny politik.

Bara på en punkt är Fredrik Reinfeldt redan alldeles klar: valets viktigaste fråga 2014 kommer att vara jobben. Precis som 2006 och 2010.

Det är för all del ingen djärv gissning, eftersom även Moderaternas huvudmotståndare Socialdemokraterna säger att de vill göra sysselsättningen till huvudfrågan 2014. Alltså pågår det redan en tävling om vilket parti som är mest engagerat, mest för jobb. Fredrik Reinfeldt ägnar nästan hela sitt tal åt temat och försäkrar att han är ”fixerad vid jobb”.

Samtidigt försöker de övriga borgerliga partierna också ge sig in i kampen, även Centern och Folkpartiet har nyligen haft kommundagar där de pekat ut arbetslösheten som en ödesfråga. Kristdemokraterna vill inte vara sämre och lovar komma med en egen plan mot ungdomsarbetslösheten inom kort.

Men Fredrik Reinfeldt tar en risk när han nu tydligt pekar ut sysselsättningen som 2014 års stora valfråga. Det sker i ett känsligt läge, eftersom en Sifo-undersökning i torsdags pekade på att Socialdemokraterna gått om Moderaterna som det parti väljarna känner mest förtroende för när det gäller jobben och sysselsättningen. Just det är ju också en fråga där den annars tämligen oerfarne S-ledaren Stefan Löfven kan känna sig som på mammas gata.

Fredrik Reinfeldts motdrag är att framhålla sin egen regeringserfarenhet. Både han och finansminister Anders Borg pekade i sina tal på Sverigemötet på de framsteg som redan gjorts när det gäller sysselsättningen.

– Sverige är på rätt väg, upprepade Fredrik Reinfeldt flera gånger.

Moderaternas linje är att de snart även får bukt med arbetslösheten, om det bara blir fart på de trepartssamtal med arbetsmarknadens parter som regeringen tagit initiativ till. Tanken är att parterna exempelvis ska lösa ungdomsarbetslösheten genom ett slags praktikavtal för unga. Utan att regeringen ska behöva röra obehagliga frågor om lägre ingångslöner eller ändrad arbetsrätt.

Problemet är bara att Centern och Folkpartiet vill fortsätta prata lägre ungdomslöner och uppluckrat anställningsskydd. Och att de inte tycker att regeringen gör tillräckligt mycket mot arbetslösheten. Det kan användas som slagträn av Socialdemokraterna och är alltså en känslig fråga i alliansen.

Mycket tyder på att jobbfrågan är på väg att bli ett första test för den nya strategi som alliansen nu prövar – att bejaka skillnader mellan partierna snarare än att dölja dem, som var huvudregeln förra mandatperioden.

De mindre partierna har varit mest entusiastiska, de behöver synas för att växa. Men alla de borgerliga partisekreterarna påpekade fördelar med ökad profilering, när de framträdde gemensamt vid ett seminarium på Sverigemötet i fredags:

• Det är ett sätt för alliansen att få en nystart och utveckla idéer efter att ha regerat i sex år.

• Samtidigt blir enskilda partier tydligare.

• Det ger mer uppmärksamhet i media, där annars oppositionen riskerar att framstå som mer ny och spännande.

Faktiskt lite grann som Socialdemokraterna fungerade i sin krafts dagar, då intresset för partiet bara ökade av att det fördes en ganska livaktig idédebatt internt. Det kan ha bidragit till att S dominerade svensk politik i 70 år.

Men för alliansen är det ett experiment.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.