Finländarna är lyckligast i världen – för sjätte året i rad. Arkivbild.
Finländarna är lyckligast i världen – för sjätte året i rad. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Finland ohotat på lyckotoppen

Sverige klättrar en placering. Men i toppen är Finland ohotat.
Finländarna är för sjätte året i rad lyckligast i världen enligt FN:s lyckorapport, som också slår fast att lyckan inte verkar ha rasat under pandemin.

ANNONS
|

Världens befolkning är anmärkningsvärt motståndskraftig trots överlappande kriser de senaste åren, konstaterar forskarna bakom årets World Happiness Report.

Enligt rapporten var vi till exempel globalt sett lika nöjda med våra liv under pandemiåren 2020–2022 som vi var före covid-19.

I Ukraina har visserligen lyckan minskat kraftigt på grund av kriget – men ändå mindre än väntat.

I toppen av listan finns – precis som de senaste åren – Finland. Det är sjätte året i rad som finländarna skattas som lyckligast i världen.

Visit Finland lyfter bland annat fram relationen till naturen, enkel mat, hållbar estetik och den finländska livsstilen – självklart inklusive bastukulturen.

ANNONS

Svensk klättring

Sverige klättrar en placering, från sjunde till sjätte plats.

Även de andra nordiska länderna ligger högt på listan, som fokuserar på faktorer som socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och avsaknad av korruption. Danmark är tvåa, Island trea och Norge sjua.

I botten av listan finns krigsdrabbade länder som Afghanistan och Libanon.

När det gäller Ukraina har Rysslands angrepp påverkat välbefinnandet rejält. Men inte lika mycket som när Ryssland annekterade Krim 2014.

Rekord i välvilja

Kriget har medfört en markant ökad oro i Ukraina. Samtidigt har dock ukrainarnas välvilja mot varandra ökat till rekordnivåer.

"Det som är förvånande är att välbefinnandet i Ukraina sjönk mindre än det gjorde 2014", säger Jan-Emmanuel De Neve, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

"Det är delvis tack vare den extraordinära ökningen av medmänsklighet i Ukraina, vilket märks i data om att hjälpa främlingar och donationer. Den ryska invasionen har svetsat samman Ukraina till en nation".

På årets lyckolista är Ryssland nummer 70 och Ukraina nummer 92 i världen.

World Happiness Report bygger på Gallup-undersökningar där befolkningarna skattat sin egen upplevda lycka.

ANNONS