Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Finaste öringen togs vid Röda Sten

Donn Hansen från Alingsås premiärens vinnare.

Dagens premiär för havsöringfiske började soligt men kallt. Återstår att se om det blir några rekordfångster.

Tillsynsmannen Charlie Malmgren rapporterar på eftermiddagen två havsöringar, en på 56 centimeter och 1,61 kilo vid Röda Sten och en på 45 centimeter ute vid Arendal på Hisingen.

- Den stora är så vacker och fångades av Donn Hansen från Alingsås. Han  fick trassel på linan och trodde först det var bottennapp, säger Charlie Malmgren.

Faramarz Mirzaei från Angered hade ingen  fiskelycka där han står nedanför kajkanten vid Röda Sten.

- Hemma i Iran fiskade jag ofta öring och regnbågsforell i sjöar, säger Faramarz Mirzaei som bott i Sverige i två år och jobbar på resebyrå.

Han gillar inte att äta fisk men är de tillräckligt stora tar han hem havsöringen till familjen. De mindre slänger han tillbaka i älven.

- Förra året fick jag en som var över 45 centimeter, den lagade min fru och svärmor till, de tycker om fisk.

Han fiskar med vanligt spinnspö.

- Jag har köpt flugspö men vet inte hur man gör men ska lära mig.

Många förhoppningsfulla sportfiskare står längs hela Västkusten med förhoppning att havsöringen ska nappa.

I år gäller nya regler för nätfiske på grunt vatten. Där det är grundare än tre meter är det bara tillåtet den 1 maj till 30 september mellan klockan 16.00 och 10.00.

Reglerna är till för att skydda utlekt havsöring.

- Utlekta öringar är av stort värde för bestånden, men ofta i dålig kondition och undermåliga som matfisk, säger Lars Molander, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Under havsöringspremiären kommer Sjöpolisen och Länsstyrelsen att ha förstärkt fisketillsyn. Förra året slutade med 151 polisanmälningar om misstänkt brott mot fiskerilagstiftningen. Det kan ge böter eller fängelse.

- Fiskelagstiftningen ska framför allt skydda och säkerställa livskraftiga fiskbestånd, säger Adam Ludvigsson, fiskbiolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det är olagligt att fånga och behålla öring som är under 45 cm lång. Om man fångar en mindre fisk ska man släppa tillbaka den i vattnet. Öringen mäts från nosspetsen till ytterst stjärtspetsen och måste ligga ner för att resultatet ska bli korrekt.

Öringfisket pågår till och med den 30 september.

Bild: Bild: Ulf Börjesson
Bild: Bild: Ulf Börjesson
Bild: Bild: Ulf Börjesson
Bild: Bild: Ulf Börjesson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.