Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) efterfrågar en statlig granskning av Nya karolinska. Arkivbild.

Finansministern vill ha statlig NKS-granskning

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska. Andersson har sedan tidigare krävt att Moderaterna tillsätter en kriskommission gällande Nya Karolinska, men nu skärper hon tonen.

- Sedan dess har artiklarna och skandalerna avlöst varandra, men det har ju inte hänt någonting. Så nu har jag bett tjänstemännen att se om vi kan göra någon statlig granskning och syftet är att lära sig inför framtiden så att vi inte hamnar i det här läget igen i Stockholms landsting eller något annat landsting, säger Magdalena Andersson.

Finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), påpekar å sin sida att beslutet om Nya Karolinska fattades med politisk enighet 2010 och att det redan pågår flera granskningar.

Bland annat genomför Stockholms universitet en treårig granskning som pågår till 2020 och rapporteras i tre delar, där första delrapporten ska komma nu i februari. Den ska omfatta beslutet att bygga ett nytt universitetssjukhus, genomförandet av projektet, finansieringsmodell, verksamhetsinnehåll, driftsättning och avtalsförvaltning.

Men Magdalena Andersson anser inte att den granskningen är tillräcklig.

- Vi behöver göra en mer samlad granskning där man inte minst kan lära sig politiskt av de erfarenheterna som finns, säger Andersson.