Fler läkare och sjuksköterskor kan anställas tack vare nya pengar till landstingen. Arkivbild.
Fler läkare och sjuksköterskor kan anställas tack vare nya pengar till landstingen. Arkivbild.

Finansministern: Lättare nå doktorn i år

Det ska bli lättare att få tid hos doktorn, hoppas regeringen som tillsammans med landstingen beslutat hur tre vårdmiljarder ska fördelas över landet.

ANNONS
|

- Tanken är att man som patient ska märka satsnigen genom att det blir lättare att komma i kontakt med vården. Och för vårdpersonalen ska det märkas genom att man får fler arbetskamrater, bättre arbetsmiljö och bättre kompetensutveckling, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Landstingen bestämmer själva i stor utsträckning hur pengarna ska fördelas, alltså i vilken mån de ska användas för att anställa sjuksköteskor och läkare eller till exempel vidareutbildning av specialistsjuksköteskor.

ANNONS

Andersson konstaterar att landets förändrade demografi – med fler nyfödda och fler gamla människor – gör det nödvändigt att satsa på välfärden, bland annat på just vården.

De tre miljarderna är en del av regeringens budget för i år, som bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet. Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kom på lördagen överens om hur pengarna ska fördelas. Hälften går till Stockholm (667 miljoner kronor), Västra Götaland (489 miljoner) och Skåne (389 miljoner).

300 miljoner kronor är öronmärkta för att användas till vidareutbildning till specialistsjuksköterskekompetens, framför allt genom olika sorters studielön och utbildningsanställningar.

TT

Fakta: Så fördelas vårdpengarna

Stockholm: 667 miljoner kronor

Uppsala: 107 miljoner

Södermanland: 84 miljoner

Östergötland: 132 miljoner

Jönköping: 103 miljoner

Kronoberg: 57 miljoner

Kalmar: 70 miljoner

Gotland: 17 miljoner

Blekinge: 46 miljoner

Skåne: 389 miljoner

Halland: 94 miljoner

Västra Götaland: 489 miljoner

Värmland: 81 miljoner

Örebro: 86 miljoner

Västmanland: 78 miljoner

Dalarna: 83 miljoner

Gävleborg: 83 miljoner

Västernorrland: 71 miljoner

Jämtland: 38 miljoner

Västerbotten: 78 miljoner

Norrbotten: 73 miljoner

Summa: 2,9 miljarder kronor

Källa: Socialdepartementet

ANNONS