Så här såg det ut i jägarens sikte när han sköt mot en joggare. Själv hävdar han att han trodde att han sköt på ett rådjur. Arkivbild.
Så här såg det ut i jägarens sikte när han sköt mot en joggare. Själv hävdar han att han trodde att han sköt på ett rådjur. Arkivbild.

Film inte tillräckligt bevis mot jägaren

Filmen som visar hur en norsk jägare sköt mot en joggare är inte tillräckligt bevis för att han hade uppsåt att döda eller skada en människa. Jägaren döms till ett års fängelse, men inte för mordförsök som åklagaren i första hand hade velat.

ANNONS
|

Han ska också betala 38600 kronor i skadestånd till den 76-årige joggare som en tidig novembermorgon blev skjuten på en landsväg i Klippans kommun.

Helsingborgs tingsrätt konstaterar i domen att det bara var tur att skadorna inte blev allvarligare än de blev. Joggaren var utsatt för en konkret livsfara, enligt domstolen.

Men att jägaren var ute efter att skjuta mot en människa anses inte bevisat.

Därför döms han för grovt vållande till kroppsskada och dessutom för grovt jaktbrott, bland annat på grund av att han använde värmesikte utan tillstånd.

ANNONS

"Efterklokhetsfällan"

Åklagaren hade velat ha jägaren fälld för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, men den film som finns sparad från jägarens värmesikte räcker inte som bevis på att det fanns uppsåt att skjuta en människa. I domen resonerar rätten kring "efterklokhetsfällan".

"Vi som ser filmen i efterhand vet att det är en människa. Då finns det enligt forskningen en stor risk att vi överskattar vår förmåga att upptäcka det i skottögonblicket", säger rådman Sofia Tollgerdt i ett pressmeddelande.

Åklagare Ola Lavie gör en annan bedömning:

- Jag har jobbat med den här utredningen länge och har sett filmen flera gånger och tycker att det är ganska uppenbart när man ser på filmen. Men det finns andra uppfattningar, säger han till TT.

Han har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Joggaren lättad

Trots att jägaren inte döms för mordförsök så är den 76-årige joggaren lättad, enligt hans målsägarbiträde Johan Landén.

- Ja, även om rätten inte gjort bedömningen om uppsåt så har de försvårande omständigheterna ändå lett till att min huvudman fått större skadestånd än praxis och att påföljden legat högre, säger han till TT och fortsätter:

ANNONS

- Det är viktigt att den tilltalade döms och att han döms till fängelse.

Johan Landén håller inte med om domstolens bedömning att det saknas bevis för att jägaren haft för avsikt att skjuta just 76-åringen.

- Samtidigt uttrycker min huvudman att det är skönt att det inte var ett avsiktligt dödande skott som avlossades.

TT

Fakta: Så här resonerar tingsrätten

Det finns objektiva förutsättningar för att döma jägaren för mordförsök, eftersom han utsatte joggaren för livsfara då han sköt honom med ett jaktvapen. Men inget tyder på att han hade motiv – han kände inte joggaren sedan tidigare.

Att han vid tidigare tillfällen siktat mot människor utan att skjuta är en försvårande omständighet, men rätten tror på förklaringen att de bilderna tagits på skoj och för att ställa in skärpan i siktet.

Filmen som visar skottet mot joggaren är en försvårande omständighet eftersom det kan tyckas uppenbart att det inte är ett rådjur som syns på bilden.

Filmen är tio sekunder lång, men det måste inte betyda att jägaren såg joggaren under hela den tiden. Jägaren hade precis tidigare sett ett rådjur på platsen och han förväntade sig inte att en människa skulle finnas där. Bilden i siktet var dessutom liten. Tingsrätten anser det därför inte bevisat att jägaren förstod att han sköt en människa.

Men jägarens brott (vållande till kroppsskada) är grovt, eftersom han avfyrat ett dödligt vapen mot ett rörligt mål på en landsväg med ett hus i bakgrunden. Det var ett medvetet risktagande.

Även jaktbrottet är grovt. Han har vanemässigt och i stor omfattning skjutit rådjur vid fel tid på dygnet och flera gånger skjutit utan fri sikt och utan tillräckligt kulfång. Han har använt fel ammunition och använt värmesikte utan tillstånd.

Källa: Helsingborgs tingsrätt

ANNONS