Fick fingrarna klämda i kedja

ANNONS
|

Olyckan skedde i måleriverkstaden på företaget Moelven List i Lovene utanför Lidköping. Mannen fick in vänsterhanden mellan en kedja och ett kugghjul i en torkugn och klämde sig rejält.

- Han fick tre fingrar och tummen klämda, säger företagets vd, Janne Nilsson.

Den skadade mannen fördes först med ambulans till Lidköpings sjukhus, därefter med helikopter till Sahlgrenska.

- Skadan är allvarlig och han ska opereras nu på dan, säger Göran Ekstedt, kommunikationschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Finns det risk att han förlorar några fingrar?

- Det är för tidigt att säga, säger Göran Ekstedt. Operationen kan ta hela dagen och det är för tidigt att säga hur det kommer at gå för honom.

ANNONS

Okänd orsak

Hur olyckan egentligen gått till är inte riktigt klarlagt. Han kan ha klämt sig i samband med att han sträckte sig in för att plocka bort något skräp eller liknande.

Fanns det skydd på maskinen?

- Alla skydd fanns och fungerade, men han satte in handen när maskinen var påslagen, säger vd Janne Nilsson. Han hade handskar på sig, och det kan vara så att handskarna gjorde att han fastnade.

Huvudskyddsombudet på Moelven List, Magne Soltun, bekräftar att maskinen var i ordning. Det finns fungerande nödstopp och man ska inte kunna sätta in handen i maskinen, säger han.

- Vi vet faktiskt inte riktigt hur olyckan gått till. Den skadade var alltför chockad för att kunna redogöra för det själv, säger Magne Soltun.

Arbetsmiljöverket hade under dagen en inspektör på plats för att undersöka olycksplatsen. Och en första undesökning visar inte några direkta fel på maskinen.

- Nej, inte som jag tolkar det, säger Anders Jansson, olycksutredare på Arbetsmiljöverket.. Vi ska granska tillverkardeklarationen för säkerheten så att den följer lagar och regler, och det kan ta ett par veckor.

De anställda är enligt skyddsombudet lite skärrade efter olyckan och verksamheten i själva måleriet ligger för dagen nere. Personalen ägnar sig åt andra uppgifter än de ordinarie.

ANNONS

- Det påverkar ju stämningen när något sånt här händer. Företagsledningen lät oss välja om vi ville gå hem på grund av det inträffade, om vi mådde dåligt, men alla har trots det valt att jobba på, säger Magne Soltun.

ANNONS