Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman vill se stora skattehöjningar för välfärden. Arkivbild.

Fi vill höja skatterna med 60 miljarder

Feministiskt initiativ föreslår 54 miljarder kronor mer än regeringen i välfärdssatsningar nästa år. Samtidigt vill man se skattehöjningar på 60 miljarder kronor och besparingar på 14 miljarder på försvaret.

- Det är dags att avsluta den ekonomiska politik som började redan före Alliansen men som accelererade under den och som innebar att man flyttade över konsumtion från det gemensamma till det privata, säger Schyman.

Enligt Feministiskt initiativ (Fi) har det under lång tid skett en omfördelning från dem som har litet till dem som har mer.

Kraftiga skattehöjningar

Partiet vill se en avtrappning av jobbskatteavdragen, ränteavdragen och rut- och rotavdragen. Därtill föreslås en införd förmögenhetsskatt, en ny fastighetsskatt samt höjd skatt på kapital och arbete. Totalt uppgör skattehöjningarna till 60 miljarder kronor nästa år.

Den största enskilda besparingen ligger på försvaret som tappar 14,2 miljarder kronor nästa år på sin förbandsverksamhet och beredskap.

När regeringen satsar 40 miljarder kronor på reformer, plussar Fi på med ytterligare 54 miljarder kronor.

Stora satsningar

De största enskilda posterna är 12 miljarder till arbetsmarknadspolitiska program, 10 miljarder till hälso- och sjukvård, 8,8 miljarder till bistånd, 8,2 till höjd garantipension, 5 till jämställdhet, 4,2 i bidrag till kommunerna, 1,5 till avgiftsfri kollektivtrafik och 2,2 miljarder till en inkluderande och trygg skola.

- Så länge den här politiken med skattesänkningar och ojämställda löner pågår så urholkas välfärden. Till slut får vi ingen som vill jobba där. Och så länge vi har det här pensionssystemet, så kommer vi fortsätta att producera fattigpensionärer säger Schyman.