Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två män åtalas för grovt vållande till annans död, efter att de sålt varianter av fentanyl till flera personer som dött av förgiftning. Arkivbild.

Fentanyl-säljare åtalas efter åtta dödsfall

Förra året dog över hundra personer av olika varianter av fentanyl. Två bröder, som har sålt substansen via nätet, åtalas för grovt vållande till annans död sedan åtta människor dött av förgiftning.

Sju män och en kvinna födda 1978–1993 dog av förgiftning sedan de använt så kallade fentanylanaloger, varianter av fentanyl, som bröderna från Stockholmsområdet sålt till dem. Nu har åklagaren Tomas Malmenby väckt åtal mot männen för grovt vållande till annans död i åtta fall.

Substansen såldes i nässprejflaskor – något som kan påverka doseringen eftersom mängden substans skiljer sig åt per dusch. Men det var inget som männen informerade sina kunder om. Inte heller varnade de för eller informerade om substansens farlighet, enligt Malmenby.

Inte klassade

Försäljningen ägde rum under 2016. Då var de fentanylanaloger som bröderna sålde inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen anser därför att de inte har gjort något olagligt och nekar till brott.

Men att substanserna inte var klassade spelar ingen roll, anser åklagaren.

- Preparatet har varit lika farligt för dem som har använt det, och det saknar egentligen betydelse om det var klassat som narkotika eller inte, säger han.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Men olika nätdrogsvarianter av fentanyl har tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. För med sin enorma styrka – 50 gånger mer potent än heroin – är drogen extremt svår att dosera.

- Man kan tänka sig en liten tablett alvedon med 500 milligram paracetamol. Dela den i 1 000 bitar – det är en hög dos fentanyl. Då förstår du hur svårt det är att dosera, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi vid Rättsmedicinalverket.

Från januari till och med 15 december förra året dog 101 personer av fentanylanaloger, enligt myndigheten.

- Det här är ett nationellt problem, det kryper ut i de allra minsta av Sveriges orter. Precis vem som helst kan beställa dessa substanser hem till brevlådan eller till närmsta postombud, sade polisens utredare Åsa Torlöf vid en pressträff.

Tolv dödsfall

En annan stor härva är på väg att nystas upp i Östergötland. I det ärendet väckte ett antal dödsfall orsakade av fentanylanaloger uppmärksamhet. Spåren ledde till Motala och en man i 20-årsåldern, som också sålt substansen via nätet och förpackad i nässprejflaskor.

Analyser av försändelserna och de tolv dödsfall som man misstänker har koppling till mannens drogförsäljning pågår. Åklagarna försökte tidigare få honom häktad för dråp, men tingsrätten valde att häkta för grovt vållande till annans död.

- Sedan får vi se hur åtalet kommer att se ut och där är det viktigt hur det går i målet i Stockholm. Det sneglar vi mycket på, hur man resonerar där, för ärendena är ganska lika, säger Eva Nemec Nordh, en av åklagarna i ärendet.

Mannen är inte längre häktad, eftersom han inte längre bedöms kunna försvåra utredningen. Han nekar till brott.