Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges representant i kocktävlingen Bocuse d'Or, Sebastian Gibrand, längst till höger. Från vänster: President Henrik Norström, coach Jonas Dahlbom och commis Jakob Persson.
Sveriges representant i kocktävlingen Bocuse d'Or, Sebastian Gibrand, längst till höger. Från vänster: President Henrik Norström, coach Jonas Dahlbom och commis Jakob Persson. Bild: Tove Oskarsson Henckel

Femteplats för Sverige i kock-vm

Det blev ingen pallplats för svenske Sebastian Gibrand i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or i franska Lyon, som ofta kallas för kock-VM.
Värdlandet Frankrike tog hem guldet.

Även om känslan var positiv och smakerna satt där de var tänkta att sitta i det svenska bidraget, som fokuserade på temat naturens kraft, räckte insatsen inte mer än till en femteplats. Det stod klart efter måndagens prisutdelning.

– Det är klart att det inte var det vi åkte hit för. Men vi gick in för att vara etta. Är man inte det så spelar inte en pallplats så stor roll, säger kocken Sebastian Gibrand till TT.

– Jag är nöjd med min prestation. Det är ändå en subjektiv bedömning, det är där vi landar.

Norden på pallplats

Bättre gick det för två av våra nordiska grannländer. Danmark tar hem silvret och Norge bronset. Guldet tilldelades värdlandet Frankrike.

Årets två tävlingsrätter skulle bestå av en trerätters take-away-meny baserad på tomat där räkor ska ingå i varmrätten, samt en matpresentation med fjäderbladbog på nötkött.

Det svenska laget får trösta sig med extrapriset för bäst presentation av take-away-lådan. Designen av lådan stod Jens Fager för.

Var revanschsugen

För två år sedan slutade Gibrand på en silverplats i tävlingen. Vägen till den möjliga revanschen i årets världsfinal tog han via en bronsmedalj i den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or i fjol. Årets tävling har tidigare flyttats fram på grund av pandemin.

– Nu ska jag ta lite semester tänkte jag. Sen är jag på't igen, och jobbar, säger Gibrand.

TT: Siktar du på att ställa upp igen nästa år?

– Jag ska låta det här smälta. Sen får vi se.

Sverige har tagit guld en gång tidigare i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Bocuse d'Or är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Fakta: Sveriges bidrag

Det svenska bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice.

Varmrätten var en svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja.

Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse. Take-away-lådan i design av Jens Fager.

Fatpresentationen bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. Bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager.