Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudrun Schyman kramar om väljare i Angered.

Feminismen - den döda valfrågan

Fi skulle bli en blåslampa i baken på övriga partier - men feminismen är en död valfråga. Även om Gudrun Schyman anar att Fi ändå påverkat ger hon riksdagspartiernas jämställdhetspolitik låga betyg.
De kom, de sågs och...ja, om Feministiskt initiativ kommer att ses som segrare är en fråga om perspektiv. I antal sympatisörer har partiet svårt att mäta sig med de etablerade partierna. Och förväntningarna på att blotta tillblivelsen av Fi skulle föra upp feminismen på den politiska dagordningen har kommit på skam.
- Feminismen är en död valfråga. Det har Reinfeldt och Persson sett till genom att inte göra föräldrapennignen till en stor fråga.
Fi vill att föräldrapenningen ska individualiseras. Mamman och pappan ska få var sin dos med dagar, lika många var, och de som inte används går till spillo.
- Så länge detta inte är verklighet kommer kvinnors ställning på arbetsmarknaden inte att förändras. Det är en nyckefråga som rymmer en enorm potential och är grunden för så många andra frågor.
Markisen över fikabordet utanför Bohusläns museum i Uddevalla skydda både mot sol och ösregn som i växelverkan ackompanjerar den sena augustieftermiddagen.
Gudrun Schyman får fundera en stund över var det var hon vaknade på morgonen. Jovisst, det var i Karlstad. Men innan hon kom till Uddevalla hann hon med Åmål. Det är som det brukar i valtider, men ändå inte.
En valturné med ett etablerat parti som vänsterpartiet går inte att jämföra med valturnén under Fi:s flagg.
- Nej, det är inte tre pressekreterare som håller ordning på saker och ting. Men det här är något annat.
Gudrun Schyman har alltid framstått som en engagerad politiker, men nu ser hon ut att trivas bättre än någonsin. Hon har lämnat blockpolitiken därhän (i en vågmästarroll skulle valet falla på dem med bäst jämställdhetspolitik, oavsett vänster- eller högerblock). Hon älskar folkbildarrollen (en roll hon kan utöva också inom partiet med många helt politikovana medlemmar). Hon har en sak i fokus - jämställdhet.
- Situationen är oerhört inspirerande, säger hon och verkar mena att en förlorad riksdagsplats inte kommer hindra henne från att agera politiskt.
Men visst blir hon provocerad när hennes nya politiska plattform inte ger samma gensvar från vare sig politiker eller media. Som när hon under turnén i Norrland lanserade ett inlägg i debatten om fastighetsskatten. Fi menar att taxeringsvärdet ska ligga fast under tiden som egendomen ägs av samma person och ändras först vid en försäljning.
Tidningenen Norrländska socialdemokraten skrev och tog upp frågan med finansminister Pär Nuder när han besökte orten nästa dag. Enligt Gudrun Schyman svarade han att eftersom Fi ändå inte kommer in i riksdagen är det ingen idé att kommentera förslaget.
- Vilket väljarförakt och vilken låsning. Bara de som sitter i riksdagen kommer till tals och vilken demokrati är det.
På samma sätt har hon och Fi reagerat på att de inte är välkomna på vissa skolor. Gudrun Schyman menar att det är att tassa kring ett problem som vore bättre att bemöta öppet.
- Det är för att de inte vill ha in Sverigedemokraterna. Men i stället för att gömma detta bakom att bara välkomna riksdagspartierna borde de förklara för Sverigedemokraterna varför de inte är välkomna.
Med en valbudget på 1,3 miljoner kronor, efter en donation på en miljon, är det inte lätt att nå ut med sina budskap. Den pågående valturnén är avgörande.
När Gudrun Schyman nästa dag anländer till Göteborg, för att tala i Brunnsparken och på Angereds Torg, berömmer hon de engagerade medlemmarna.
- Jag har aldrig sett ett sådant engagemang, jag är oerhört imponerad över allas insatser under den här valturnén. Många har aldrig arbetat politiskt och det här är en tuff skola.
Hon syftar inte bara på allt oavlönat praktiskt arbete. I den hårda skolan fick medlemmarna smaka på vad Gudrun Schyman kallar "en undertryckt vrede mot feminister".
Vreden visade sig i reaktionerna efter före detta Roks-ordföranden Ireen von Wachenfeldts citat, "Män är djur" i tv-dokumentären Könskriget. Feminister som Gudrun Schyman fick vara med och klä skott för uttalandet och mottagandet av Fi präglades, menar Gudrun Schyman, av ett feministhat i kölvattnet av dokumentären.
- Lars Leiojonborg stod i riksdagens talarstol och kallade oss för tokfeminister. Det publicerades pappersdockor av bland annat mig, med hårtofsar under armarna och bröst som hängde vid knäna. Alla fördämningar brast, det fanns tydligen en hel del undertryckt vrede som fick lov att komma fram. Att hata feminister blev rumsrent.
Det är lika lång tid kvar på valturnén som till valet och Gudrun Schyman tänker utnyttja varje dag till att beskriva för människor vad Fi står för.
Även om ord som könsmaktsordning kan väcka en del frågetecken är hon bestämd på att förklara att feminismen inte ryms inom den vedertagna utgångspunkten för blockpolitiken - konflikten om den ekonomiska makten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.