Fem svenskar fängslade i Turkiet

De fem svenskarna som greps i Turkiet på torsdagen har nu fängslats av domstol, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Under husrannsakan hittades bland annat vapen och stora mängder narkotika.
Fängslandet kopplas till den pågående våldsvågen i Stockholmsområdet, där gängledaren ”Kurdiska räven” beskrivs som en central figur.

ANNONS
|

Gripandet och det efterföljande fängslandet av de fem männen kopplas till en skjutning i Istanbul den 6 september i år, något GP med hänvisning till SVT kunde berätta i går.

Svenska UD bekräftade under gårdagen gripandena.

”UD kan bekräfta att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. De frihetsberövade är fem män i 20-30-årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand”, skrev UD i en kommentar till GP.

UD tillade att man samarbetar med Sveriges generalkonsulat i Istanbul med ärendet, men att närmare detaljer inte kommer att släppas med hänvisning till ”konsulär sekretess”.

Skjutningen den 6 september beskrivs som startskottet för den våldsvåg som svept över Stockholm och Uppsala de senaste veckorna, visar en granskning av Expressen. Centralfigur i konflikten tros vara 37-årige Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven.

ANNONS
ANNONS