Håll två meters avstånd till din medmänniska, uppmanar myndigheterna. Avståndet motsvarar tjugo toarullar eller fem skånska spettekakor, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.
Håll två meters avstånd till din medmänniska, uppmanar myndigheterna. Avståndet motsvarar tjugo toarullar eller fem skånska spettekakor, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne. Bild: Johan Nilsson/TT

Fem spettekakor ger dig två meters avstånd

Sju falafelrullar, tjugo toapappersrullar eller fem skånska spettekakor ger dig två meters avstånd till din medmänniska. Social distansering behövs fortsatt för att smittspridningen av coronaviruset ska "puttra på" i Region Skåne.

ANNONS

– Det handlar om att hålla avstånd. Hur svårt kan det vara?, sade regiondirektören Alf Jönsson på en presskonferens i Malmö och pratade om falafelrullar, spettekakor och toarullar för att åskådliggöra hur stort ett avstånd om två meter är.

Han sade att smittspridningen av det nya coronaviruset "puttrar på" i Skåne, men om utvecklingen ska vara fortsatt lugn jämfört med andra regioner uppmanade Alf Jönsson invånarna att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer.

"Håll i, håll ut"

– Håll i, håll ut och håll avstånd. Det här är inte över än. Hjälp oss göra vårt jobb genom att hålla i det här, sade han.

Antalet personer som vårdas på skånska sjukhus med konstaterad covid-19 uppgick på torsdagen till 75, varav 25 får intensivvård. Totalt har 57 personer som smittats med covid-19 avlidit. Antalet konstaterade fall uppgår till 581.

ANNONS

Varför Skåne har få fall är för tidigt att ge några svar på, menar regionens smittskyddsläkare Eva Melander.

– Det handlar om toppen på isberget. Vi ser de som är svårt sjuka och de som är avlidna. Det är inget säkert mått på samhällssmittspridningen.

En mängd olika faktorer kan spela in och det kan handla om både slump och hårt arbete, enligt Melander.

– Jag vill inte vara för kaxig helt enkelt i hur väl vi har lyckats eller inte förrän vi har kommit längre i den här processen och vi har sett att det här har passerat. Både i Skåne och i övriga Sverige.

Färre hjärtinfarkter

Samtidigt ser regionen att andra patientgrupper inte söker vård i samma grad som tidigare.

– Vi ser att hjärtinfarkterna har minskat väldigt mycket, sade Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under mars till mitten av april i år har 90 personer sökt för akut hjärtinfarkt. Under samma period i fjol var siffran 275 besök. Totalt gjordes 94 000 läkarbesök på regionens akutmottagningar under den här perioden 2019 – i år är antalet besök cirka 35 000, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Rättad: I en tidigare version fick Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, fel efternamn.

Cecilia Klintö/TT

Daniel Kihlström/TT

ANNONS
Skånes regiondirektör Alf Jönsson håller avstånd under en intervju.
Skånes regiondirektör Alf Jönsson håller avstånd under en intervju. Bild: Johan Nilsson/TT
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Sofia Ljung, förvaltningschef primärvården, och Pia Lundbom, hälso-och sjukvårdsdirektör vid region Skånes pressträff på torsdagen.
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Sofia Ljung, förvaltningschef primärvården, och Pia Lundbom, hälso-och sjukvårdsdirektör vid region Skånes pressträff på torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS