Fem lurviga gepardungar födda i Eskilstuna

Lurviga, busiga och fullt friska. Så beskriver djurskötare Marlene Windahl på Parken Zoo de fem nytillkomna krabaterna.

ANNONS
|

Parken Zoo i Eskilstuna har fått gepardungar för första gången. Gepardmamma Moja födde tre honor och två hanar den 19 september.

– Ungarna mår alldeles utmärkt. De är så himla busiga nu så det är roligt att se, säger Marlene Windahl, djurskötare på Parken Zoo.

Gepardungarna beter sig precis som små kattungar.

– De leker med mamma och leker med sig själva. De utforskar allt. Lägger vi in något nytt som en julgran eller ett skinn så är de på där på en gång och leker med det, säger Marlene Windahl.

Liknar grävlingar

Ryggens och nackens päls är betydligt längre än de vuxna individernas och de har en annan färg på pälsen som går mot ett gråblått håll jämfört med gepardens naturliga beige-gula färg.

ANNONS

Det långa håret på ryggen är till för att de ska likna honungsgrävlingar, för inget rovdjur vill bråka med honungsgrävlingar, enligt Marlene Windahl.

De kommer att stanna hos sin mamma i ungefär ett och ett halvt år. Det är ungefär så länge som gepardungar brukar stanna med sin mamma.

– Sedan får vi se om de kommer att stanna kvar här eller om de fortsätter ut till någon annan park och bildar egna familjer, säger Marlene Windahl.

Får vara ifred

Parken Zoo har valt att låta ungarna vara ifred med mamma så mycket som möjligt. Djurskötarna har bara rört dem när de har chipmärkt dem.

– Vi anser att vi stör dem mindre då, men det ställer högre krav på oss djurvårdare att hålla koll på att de mår bra. Vi kollar från ett fönster att alla diar, att de är lika stora och att de rör sig lika mycket, säger Marlene Windahl.

Moja är en alldeles utmärkt mamma som är väldigt vaksam och rädd om sina ungar, enligt djurparken.

Fakta: Världens snabbaste landdjur

Geparden är världens snabbaste däggdjur och kan springa i 100 kilometer per timme på korta distanser. Djuret kan accelerera upp till topphastigheten på tre sekunder, vilket är betydligt snabbare än de flesta sportbilar.

Geparden är med en kroppslängd på 110–145 centimeter (plus drygt 65 centimeter svans) och en vikt på 35–65 kilo betydligt mindre än tigern och lejonet.

Geparden är starkt utrotningshotad, framför allt på grund av att dess naturliga miljöer och bytesdjur försvunnit, men även på grund av tjuvskytte för skinnets skull och för att ungar tas av smugglare som säljer dem som husdjur.

Geparden finns i dag framför allt i södra och östra Afrika, men små populationer finns även i Västafrika och i Iran.

Källor: Nationalencyklopedin och National Geographic.

ANNONS