Socialdemokraternas partiledare statsminister Magdalena Andersson säger att partiet agerat ”omedelbart” efter granskningen genom att ta ekonomichefen ur tjänst.
Socialdemokraternas partiledare statsminister Magdalena Andersson säger att partiet agerat ”omedelbart” efter granskningen genom att ta ekonomichefen ur tjänst. Bild: Christine Olsson

Fem av åtta partier försökte ta emot hemliga pengar

Fem av åtta riksdagspartier försökte runda lagen om partibidrag och hitta alternativa sätt att ta emot hemliga pengar i en granskning som TV4:s Kalla fakta gjort. Efter avslöjandet har Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell nu tagits ur tjänst, och Lisa Flinth från Liberalerna har lämnat sin post frivilligt.
– Vi har agerat omedelbart på detta, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

ANNONS

För fyra år sedan skärptes lagen om insyn i partiers finansiering för att förhindra korruption – en lagskärpning som samtliga riksdagspartier officiellt stöttar.

Enligt lagen måste bland annat att alla partibidrag som överstiger 24 150 kronor redovisas, och den som vill donera mer pengar än så kan inte längre vara anonym.

Men en granskning som Kalla fakta har gjort visar nu att fem av åtta riksdagspartier är beredda att runda lagen.

Bara C, V och MP sa nej

När TV4:s utsända ringde runt och frågade om hur de kunde skänka en halv miljon kronor men förbli anonyma försökte S, M, SD, KD och L komma på olika metoder för att möjliggöra donationerna. Bara Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sa att det inte går.

ANNONS

– I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag, i fyra år, utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det, svarar Robert Lisborg, Kristdemokraternas biträdande partisekreterare och ekonomichef, på frågan.

Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att donatorn delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att på så sätt hamna under redovisningsgränsen, medan Lisa Flinth som är Liberalernas ansvariga för stöd, föreslår ett bulvanupplägg.

Flera riksdagspartier är beredda att kringgå lagen om partibidrag och hitta alternativa sätt att ta emot hemliga donationer.
Flera riksdagspartier är beredda att kringgå lagen om partibidrag och hitta alternativa sätt att ta emot hemliga donationer. Bild: Anders Wiklund/TT

I samtalet med ”affärsmannen” framhåller Lisa Flinth vikten av att donationen inte ska kunna spåras till partiet och förmedlar därför en mellanhand till den hemlige donatorn.

– Det skulle kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler i trovärdighet här. Om det kom en artikel om det här mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren, skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger hon i granskningen.

Även Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm och Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell föreslår olika bulvanmetoder.

– Om du skulle kunna gå via en annan person, det är ju det jag tänker mig, som skulle kunna vara någon bulvan, säger Magdalena Agrell i en dold inspelning.

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek, som kandiderar till riksdagen, föreslår även att donatorn ska bilda en stiftelse som kan skänka pengarna till partiet.

ANNONS

S ekonomichef tagen ur tjänst

Efter granskningen menar KD:s partiledare Ebba Busch att partiet inte hade gått vidare med donationen, eftersom det inte är förenligt med lagen om partibidrag.

– Jag uppfattar att man försökt utgå från det regelverk och den lagstiftning som finns, säger hon till TV4.

Och till följd av avslöjandet har nu även Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell tagits ur tjänst.

– Den som sagt så här på partikansliet är inte längre i tjänst. Vi har agerat omedelbart på detta, säger hon till TV4.

L-politiker lämnar sin tjänst

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att ytterligare en politiker lämnar sin tjänst efter Kalla Faktas avslöjande. Det rör sig om politikern Lisa Flinth från Liberalerna, enligt TV4.

– Hon är mycket ångerfull och har valt att frånträda sin tjänst, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

LÄS MER:Åkesson i kapp Kristersson – helt jämnt i förtroendet

LÄS MER:Nu är årets valaffischer uppe – hård konkurrens om platserna

LÄS MER:Lokal valkompass för kommun och region 2022

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS