Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem åtalade i omfattande dopningshärva

Fem personer åtalas misstänkta för inblandning i organiserad försäljning av dopningspreparat. Antalet beslag har ökat explosionsartat de senaste tio åren.

Åtalet sker efter att Tullverket beslagtog fem miljoner dopningsenheter vid en husrannsakan i Stockholm förra året. Dopningsverksamheten beskrivs som yrkesmässig. Den tros ha pågått sedan 2011 och dragit in miljontals kronor.

- Det är big business med insmuggling, tillverkning och försäljning, säger kammaråklagare Annika Wennerström på Internationella åklagarkammaren Stockholm.

40 000 missbrukar i Sverige

Tullverket bedömer att omkring 40 000 personer missbrukar dopingpreparat i Sverige. Trots att flera stora dopingnätverk röjts undan de senaste åren har missbruket inte minskat.

- Det ligger på en konstant nivå med omfattande missbruk. Men jämfört med för fem år sedan ser vi en ökning, säger Lars Hansson, nationell tullspecialist på dopning vid Tullverket.

Förra året gjordes totalt 982 dopingbeslag – det är det i särklass största antalet de senaste tio åren.

Knark och vapen

De senaste årens dopningsbeslag har visat att försäljning av dopning ofta går hand i hand med narkotika- och vapenhandel.

- Dopning och droger har starka kopplingar till alla skjutningar vi ser i dag. Det är därför vi prioriterar dopingmedel, säger Lars Hansson.

I det aktuella fallet är också två av de åtalade misstänkta för att i en gemensam verksamhet ha smugglat och tillverkat stora mängder dopningsmedel och distribuerat till personer i Sverige och Norge.

Att dopingnätverk i Sverige börjat sälja till andra länder är relativt nytt.

- Det trodde vi inte för tio år sen. Att lilla oskyldiga Sverige sålde till andra länder, säger Lars Hansson.