Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Felkönade Freja i artikel - flera gånger

Freja Lindberg var med i en artikel om pronomen och könsidentiteter. Men själv blev hen felkönad flera gånger. - Det är helt åt helvete att det blev så, säger hen.

18-åriga Freja Lindberg var med i en Metro-artikel som handlade om olika pronomen och könsidentiteter. Freja Lindberg är ickebinär transperson och har pronomenet hen. Men i artikeln könas Freja som hon, flera gånger. Något som väckt kritik i sociala medier. Och Freja Lindberg är besviken.

- Det är helt åt helvete att det blev så. Och det är så vanligt förekommande just när en ska ta upp sådana frågor. När transpersoner ges utrymme är det cispersoner som för transpersoners talan. Det är därför det ofta blir väldigt skevt vinklat, säger hen.

Inför publiceringen fick Freja Lindberg rätta reporterns artikel två gånger. Men ändå blev det till slut fel.

- Personen som intervjuade mig skickade ett utkast till mig två gånger och hade felkönat mig på ett flertal ställen i båda versionerna. Jag fick skriva om texten eftersom de hade vinklat mina formuleringar på ett felaktigt sätt. Och ändå felkönade de mig två gånger i den fysiska tidningen, och hen fortsätter:

- Att felköning förekommer är det som bidrar och upprätthåller rådande strukturer. Metro skriver en artikel om hur skadligt det är och sedan begår de exakt samma fel som är kärnan i hela förtrycket. Det är så otroligt skevt.

När Freja Lindberg såg tidningen tidigt på morgonen kontaktade hen reportern.

- Reportern sa att det var helt oförsvarbart från deras sida. De skulle sammankalla hela redaktionen för ett samtal om detta. De förstår sitt misstag, men att det har skett är helt obegripligt.

En person som reagerade i sociala medier var Stina Wollter som publicerade en bild på artikeln på Twitter.

 

 

 

- Jag har följt det fullkomligt oförklarliga och ohämmade hat som drabbar Freja främst på Instagram. Jag vet hur hen mår av att bli felkönad. Att bestämma sig för att göra en artikel och sedan göra exakt det de skriver om, det blir så absurt.

Men Stina Wollter menar att det är dags att det väcks en diskussion.

- Vi befinner oss i en tid av växtvärk. Människor som kräver att bli respekterade och synliggjorda. Det kan vara svårt en tid för människor att vänja sig vid det. Olika pronomen, könsidentiteter och så där. Jädrar var det går på automatik ibland. Hur ska vi lösa det här? Låt oss prata om hur lätt det kan bli fel och hur vi ska komma åt det.

Och Metro erkänner sitt misstag.

- Reporterns text var helt korrekt, men en artikel går på en tidning igenom flera led när den ska publiceras. I ett av dessa led brast det, under tidspress precis före deadline för papperstidningen. Detta är tråkigt och pinsamt, men illustrerar tydligt hur viktigt det är att vi på Metro – och andra tidningar – skriver mer om dessa frågor. Ju fler som pratar om det, desto mindre risk för misstag, säger Eric Ljunggren, Metros ansvarige utgivare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.