En labbingenjör förbereder en pipetteringsrobot med PCR-plattor för analys av coronaprover. Arkivbild.
En labbingenjör förbereder en pipetteringsrobot med PCR-plattor för analys av coronaprover. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Felaktiga uppgifter om Sverige i OECD-rapport

I en uppmärksammad rapport från OECD pekades Sverige nyligen ut som sämst i flera kategorier gällande covid-hanteringen. Nu ändrar OECD i rapporten.
– Vi har gjort ett misstag, säger Guillaume Dedet på organisationens hälsoavdelning till SVT Nyheter.

ANNONS
|

I helgen fick en rapport om OECD-ländernas hantering av corona stor uppmärksamhet. Sverige pekades bland annat ut som sämst på att skriva ut patienter från IVA, hålla nere R-talet och på att minska smittspridningen.

Tvingas backa

Nu tvingas samarbetsorganisationen backa på grund av felaktiga beräkningar för flera länder gällande antalet tester per 100 000 invånare, skriver SVT Nyheter.

”Det är ett räknefel för Tyskland, Nederländerna, Spanien och Sverige. Vi kommer att uppdatera rapporten inom de närmsta dagarna”, skriver Guillaume Dedet på OECD, till SVT.

En som tidigare varit kritisk mot studien är, enligt SVT Nyheter, Anders Tegnell. I en intervju har han riktat kritik mot OECD:s slutsatser om Sveriges problem med att få ner R-talet.

ANNONS

– Mätningen är gjord då Sverige ökade testningen väldigt mycket och ju fler man testar, desto fler fall hittar man – då blir det svårare att få ned R-talet, säger han i en tidigare intervju med SVT Nyheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS