Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fel Tomas Lindahl hyllades i Linköping när Nobelpristagaren i kemi offentliggjordes på onsdagen.

Fel Tomas hyllades

I Linköping firades det och kommunen skickade ut pressmeddelande. Det var bara ett litet problem: Det var en helt annan Tomas Lindahl som hade vunnit Nobelpriset i kemi.

Hur många forskare kan det finnas som heter Tomas Lindahl, är verksamma inom kemi och dessutom varit knutna till Karolinska institutet?

En för mycket visade det sig.

Under en kort stund firade Linköpings kommun att forskaren Tomas Lindahl, verksam vid stadens universitet, hade blivit förste svensk sedan 2000 att tilldelas ett naturvetenskapligt Nobelpris. Samtidigt blev växeln på Linköpings universitet nedringd.

Läs också: Svensk får nobelpriset i kemi

Läs också: Alla hyllar svensken

Läs också: Hela listan: Alla svenskarna som har fått Nobelpriser

Uppgifter i tv om att en svensk fått priset fick kommunens presschef Claes Lundkvist att kolla upp Tomas Lindahl på lärosätets hemsida.

-Det var väldigt mycket som stämde när jag fick upp presentationen, säger han med lite genans i rösten men också med ett skratt.

Kort efter gick pressmeddelandet ut som dock lika snabbt fick dras tillbaka. Och Tomas Lindahl som är adjungerad professor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet får fortsätta att vänta på samtalet från Nobelkommittén. Men något positivt finns i den här historien.

-Den här Tomas är född 54 och yngre och hans namn har ju fått ett rejält lyft nu, säger Claes Lundkvist.

Med andra ord - nästa år kan det vara dags för en Tomas - igen.

Läs också: Nobelpristagaren var verksam i Göteborg - så minns Göteborgsprofessorn tiden som hans student: "Vänlig och hjälpsam" professor