Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helgen blir avgörande för regeringens framtid. En rad möten planeras, enligt uppgifter, för att avvärja regeringskrisen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Helgen blir avgörande för regeringens framtid. En rad möten planeras, enligt uppgifter, för att avvärja regeringskrisen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Febril kamp mot klockan för Stefan Löfven

Stefan Löfven och hans regering jobbar nu febrilt och mötena avlöser varandra under helgen – i kampen för att undvika en regeringskris.
Om man misslyckas faller regeringen på måndag.
– Jag vill förstås arbeta för att det inte ska uppstå en politisk kris, säger statsministern.

Klockan tickar för statsminister Stefan Löfven (S). För varje timme som går kommer han närmare en kris där SD, V, M och KD fäller honom och hans regering i en misstroendeomröstning, där grunden är frågan om fri hyressättning i nyproduktion, vilket enligt Vänsterpartiet innebär marknadshyror. Gör alla som de sagt kommer han att ha en majoritet emot sig.

LÄS MER: Här är frågan som skapar regeringskrisen

Men enligt både Löfven själv och källor inom hans parti arbetas det nu febrilt för att man ska hitta en utväg. Under helgen är en rad interna möten inplanerade, bland annat med partistyrelsen och representanter från hela landet. Även den innersta kretsen, det verkställande utskottet, har träffats.

Och enligt uppgifter till TT kommer ett extra regeringssammanträde hållas under söndagen. Detta för att hinna fatta beslut i så många frågor som möjligt innan regeringen eventuellt tvingas bli en expeditionsministär som enbart får besluta om det viktigaste.

– Vi vill arbeta för att det inte ska uppstå en politisk, parlamentarisk kris. Men skulle det bli så på måndag så har jag att fundera. Det tänker jag göra både själv och tillsammans med mina rådgivare och andra statsråd, säger Löfven.

Försöker övertyga V

Källor inom S talar om att man också försöker övertyga V om att inte gå så långt som att fälla regeringen. Under helgen väntas en rad kontakter tas.

Stefan Löfven framhåller att han är ”förvånad” över vänsterns agerande. Han menar att V har ändrat sig, sett till de ”röda linjer” som ex-partiledaren Jonas Sjöstedt målade upp.

LÄS MER: Detta händer om Löfven avsätts på måndag

Då handlade det om att V skulle fälla regeringen om den gick fram med ett förslag om marknadshyror, nu avser V att göra det på ett utredningsförslag som ännu inte resulterat i ett regeringsförslag, enligt statsministern.

Löfven säger att agerandet inte är ansvarsfullt och antyder att det riskerar att störa relationerna mellan S och V på sikt:

– Vi måste alla tänka långsiktigt, säger han.

Motstånd inom S

Men Stefan Löfven har inte bara problem utifrån. Även inom S finns ett stort motstånd mot marknadshyror och många som tycker att V för en viktig kamp för hyresgästerna.

S-debattören Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, är en av dem.

– Vad hade vi kallat förslag om fria hyror i nybyggnation om vi suttit i opposition? Jo, marknadshyror. Allt annat är struntprat, säger han.

Enligt Suhonen bör Löfven visa V respekt, då det är ett parti man samarbetat med i många år.

Det finns en utbredd uppfattning i Löfvens parti om att V egentligen inte vill se en lösning i frågan. Flera som GP talat med menar att det kring partiledaren Nooshi Dadgostar finns en hårdför kärna som driver på för att V ska markera att man inte är en dörrmatta till S – genom att fälla statsministern.

Dadgostar själv har dock hela tiden sagt att hon vill se en lösning. På torsdagen när hon meddelade att V saknar stöd för Löfven sa hon:

– Jag hade inte velat göra detta.

Lööf kan avvärja en kris

Från V:s håll menar man att Löfven och regeringen inte gjort några försök att finna en lösning, till exempel genom att boka in möte där man kan försöka komma överens.

I stället ser man det som hittills sagts som påtryckningar för att V ska backa – och S kunna hålla fast vid januariavtalet och det kritiserade hyresförslaget.

Central i striden kring regeringsmakten är också Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, som är den som hårdast drivit på för fri hyressättning i nyproduktion. V framhåller att en regeringskris kan avvärjas – om Lööf backar.

Även inom S finns denna uppfattning. Philip Botström, SSU:s ordförande, skriver på Twitter:

– Centerpartiets veto mot att förhandla och försöka komma överens med V är djupt ansvarslöst och ohållbart. Annie Lööf skulle kunna undanröja hotet om misstroendeförklaring och extraval, om hon bara ville. Återstår att se om hon är beredd att ta ansvar.

LÄS MER: GP/Sifo: Så kan svenska folket rösta om det blir extraval

Hittills har Lööf avvisat alla sådana tankar. Samtal förs nu också inom januaripartierna S, MP, C och L kring frågan om hur man ska agera framåt. Om det också görs försök att få Lööf att mjukna är i nuläget oklart.

Avgår eller utlyser extraval

Stefan Löfven själv har pekat ut två vägar framåt, om han fälls på måndag. Antingen väljer han att begära avsked eller att utlysa extraval. Han har en vecka på sig att bestämma sig.

Vad det i nuläget lutar emot vill han i dag inte säga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.