Bostadshus kan drabbas av it-intrång. Arkivbild.
Bostadshus kan drabbas av it-intrång. Arkivbild.

Fastigheter sårbara för it-attacker

Hundratals svenska fastigheter har brister i it-säkerheten som möjliggör intrång, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Hackare kan ta kontroll över till exempel värme, vatten och ventilation.

ANNONS
|

Över 300 fastigheter, bland dem flera bostadsrättsföreningar, har kopplat upp sig med stora säkerhetsbrister.

I en nybyggd fastighet i Linköping fick de boende regelbundet duscha kallt efter att styrdatorn plötsligt stängts av. Efter fyra månader upptäckte HSB Östergötland att någon gjort intrång vid flera av deras fastigheter.

- Vi var inte beredda på att det var någon som ville hacka sig in och styra våra värmesystem, säger energikonsult Tomas Eckerud till Ekot.

ANNONS

"Det blir viktigare"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) försöker öka medvetenheten om den här typen av säkerhetsfrågor i takt med att allt fler system kopplas upp mot nätet.

- Det blir viktigare och viktigare, även för enskilda fastighetsägare, när det till exempel talas om att bygga upp totalförsvar igen, säger Linda Eriksson, enhetschef på avdelningen för cybersäkerhet och skyddad samhällsviktig verksamhet vid MSB, till TT.

Bland åtgärderna hon föreslår finns lösenordsskyddade system, gedigna säkerhetsanalyser och att hålla isär system som inte bör vara ihopkopplade. Information och stöd finns att tillgå, säger hon.

- Man ska få information och kunskap om detta, men någonstans är det ens eget ansvar, att säkra sina system när man är ansvarig för en hel fastighet. Det behöver man ta på allvar.

Över 100 utan lösenord

Vid över 100 av de fastigheter Ekot tittat på krävs det inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen på vattnet eller i ventilationssystemen.

ANNONS

- Jag tror att det är vanligt. Jag tror att det finns många oförklarade problem i sådana här fastighetssystem som i själva verket beror på intrång, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon till Ekot.

TT

ANNONS