Vintersolståndet är den tid på året då solen når sin lägsta punkt över horisonten på norra halvklotet.
Vintersolståndet är den tid på året då solen når sin lägsta punkt över horisonten på norra halvklotet. Bild: Johan Hallnäs/TT

Farväl mörkret – nu blir dagarna längre

Nu har vi genomlevt årscykelns mörkaste period och går åter mot ljusare tider. Vintersolståndet markerar vändningen.

ANNONS

För den som vill fira finns ett exakt klockslag att hålla koll på. Klockan 16.58 under tisdagen, svensk tid, händer det.

– Sedan går vi mot ljusare tider, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Allra störst skillnad mellan ljus och mörker är det i norr, här växlar solstånden under vinter och sommar mellan ytterligheterna polarnatt och midnattssol. Här går förändringen i soltid per dag också som snabbast. När det ökar som mest i norr handlar det om tio minuter mer ljus per dag.

I söder är ökningen inte lika dramatisk, men det handlar ändå om cirka fem minuter per dag som mest. Utslaget på en vecka motsvarar det en ökning med 35 minuter.

ANNONS

Trots att det finns ett exakt klockslag för när mörkare tider vänder mot ljusare, märks förändringen knappt till en början. Soluppgången tidigareläggs inledningsvis bara med någon minut varannan dag.

– Det är egentligen först under januari månad ungefär som vi får en markant ökning av antalet solminuter.

TT: Man bör egentligen spara champagnen till januari alltså?

– Det beror på vad man firar, svarar Erik Höjgård-Olsen.

Fakta: Solstånden

Solstånden inträffar två gånger per år, då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är vintersolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som lägst på himlen och därmed är uppe kortast tid. Vid sommarsolståndet råder det motsatta förhållandet, då är dagen som allra längst. Sommarsolståndet infaller nästa år den 21 juni.

Källa: SMHI

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS