Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Kustbevakningen

Fartyg på grund – misstänkt fylleri

Ett fartyg på 80 meter har gått på grund söder om Oskarshamn. Polisen utreder nu olyckan som misstänkt fylleri.

Ett fraktfartyg på 80 meter gick tidigt imorse på grund strax söder om Oskarshamn. Larmet inkom till kustbevakningen via sjöräddningscentralen klockan 04.30 på morgonen, och enligt Kustbevakningen var det lotsbåten som larmade. Det finns inga bekräftade uppgifter på hur många som befann sig ombord när båten gick på grund, men enligt Mattias Lindholm, kommunikatör på kustbevakningen, lär besättningen ha varit liten. 

– Fraktfartyg av den storleken brukar ha en besättning på runt fem till tio personer, säger han. 

Misstänkt fylleri till havs

När Kustbevakningen kom fram till platsen kunde de konstatera att ingen vattenintagning skett i båten, samt att inga personer kommit till skada. Även polis kallades till platsen och förde med sig två personer från besättningen. 

– Polisen har lämnat fartyget, och de tog med sig befälhavaren och överstyrman till land, säger Mattias Lindholm. 

Polisen utreder enligt uppgifter från Kustbevakningen händelsen som misstänkt onykterhet till havs.

40 000 liter diesel i tanken

I fartygets tankar finns 40 000 liter diesel, vilket gör att det finns en miljörisk. Arbete pågår därför med att se till att bränslet inte kommer ut i vattnet. 

– Läget är stabilt på platsen och ingen olja har upptäckts, men under förmiddagen kommer dykare att transporteras till fartyget för att inspektera ev skador på botten och skrovet, säger Mattias Lindholm. 

Enligt Lindholm ska dykarna kontrollera hur möjligheterna ser ut för att dra loss fartyget. Ett beslut om när en bärgning kan ske fattas sedan av Transportstyrelsen. 

– Vi har bevakning på platsen, och läget är stabilt. Vädret är också gynnsamt med svaga vindar och lugnt vatten, säger Mattias Lindholm. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.