Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farligt att besöka - säkert att flytta

För farligt för att resa - säkert att flytta dit. Svenska medborgare uppmanas av UD att inte resa till Irak, Somalia eller Afghanistan. Samtidigt skickas mängder av asylsökande och flyktingar tillbaka.
- Att återsända asylsökande i det läget som Somalia befinner sig är helt barockt, säger Gunnar Kraft från Göteborgsinitiativet, på plats i Östafrika.
Just nu väntar 550 irakier, 17 somalier och 141 afghaner, som fått definitivt avslag på sin asylansökan, på att avvisas från Sverige, enligt Migrationsverket.
- Varje enskilt fall har prövats, säger Louise Utter, informatör på migrationsverket.

Så det är säkert att åka till dessa länder?
- Klart att det finns en risk, men vi måste titta på den individuella risken, att man till exempel tillhör en viss förföljd grupp, säger hon.
Hittills i år, till och med sista april, har 231 irakier, sex afghaner och en somalier självmant rest tillbaka till sina hemländer efter att ha fått avslag.
18 irakier, 14 afghaner och en somalier har vägrat resa och tvingats återvända.

Det råder enligt Migrationsverket, som stödjer sig på vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen, inte "inre väpnad konflikt" i något av länderna. Flyktingar och asylsökande anses kunna flytta tillbaka, om de inte har särskilt allvarliga skäl.

Krig eller krigsliknande tillstånd
GP ringer till svenska utrikesdepartementet, UD, och frågar vad den som reser till länder som Irak och Somalia bör tänka på.
Emilia Strömsten, handläggare på UD, säger att det råder krig eller krigsliknande tillstånd. Hon avråder från alla resor till Somalia, Afghanistan och Irak, förutom till de kurdiska områdena i norra Irak, Dohuk, Erbil och Sulamaniyah, dit hon avråder från "icke nödvändiga resor" men där "stor försiktighet bör iakttas".
- Det är otroligt instabilt i Irak och det händer saker överallt, säger hon.

För att ni bedömer att det är en väpnad konflikt?
- Ja.
För Somalia gäller samma sak, säger hon, och svenska medborgare på plats uppmanas att ge sig av.
- Det är inte säkert att vara i Somalia. FN har klassat det som ett väldigt farligt område.

Informatören på Migrationsverket Inger Landström förklarar skillnaden mellan UD:s och Migrationsverkets analyser av säkerhetsläget med att "man som utlänning är mer utsatt".
- En utlänning sticker ut på ett helt annat sätt.

Hur vet du det?
- Det är den information som vi har fått.

Övergrepp och dödliga attacker
Gunnar Kraft från frivilligorganisationen Göteborgsinitiativet berättar att det löpande sker övergrepp och dödliga attacker i Somalia och att läget förvärras för varje dag. Lokalbor såväl som frivilligarbetare drabbas, säger han.
- Det ser för mörkt ut för att någon ska kunna återvända till Somalia. Läget är katastrofalt. FN har talat om att 3,5 miljoner kommer att vara beroende av nödhjälp och då handlar det om världens största pågående katastrof.

Vad säger du om UD avråder från resor medan Migrationsverket utvisar flyktingar?
- Det blir ju väldigt underligt, väldigt konstigt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.