Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Farliga kemikalier hittade i vanliga plastprodukter

Plastprylar som är vanliga i hemmet visade sig innehålla farliga kemikalier i en stickprovskontroll som Kemikalieinspektionen har gjort. I bland annat en yogamatta, haklapp och duschslang hittades förbjudna ämnen som kan vara skadliga för hälsan.

Bland 160 varuprover som har granskats av Kemikalieinspektionen visade sig hälften innehålla spår av giftiga ämnen. 14 av produkterna överskrider gränsvärdet för någon av de förbjudna kemikalierna och behöver plockas bort från marknaden. Det är i huvudsak importerade produkter, mestadels producerade i Asien som visat sig innehålla de farliga ämnena. En annan gemensam nämnare för produkterna är det låga priset.

– Inget var speciellt dyrt. En del grejer kostade några hundralappar, men jag tror inte något kostade över 500 kronor, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Gäller främst billiga plastprylar

Inga av produkterna innebär någon akut hälsorisk och återkallas inte från konsumenterna. Det är även svårt att själv säkert veta om en produkt innehåller något hälsoskadligt ämne. Men det är framförallt i mjukplast spår av gifterna brukar finnas och ett varningstecken är om produkten luktar illa eller är klibbig. 

– Det kan vara en stark bensindoft som man kanske inte känner i affären, utan först när man kommer hem. Om man är orolig kan man lämna tillbaka det man köpt eller fråga i butiken om innehållet, säger Marcus Hagberg.

 En av produkterna som Kemikalieinspektionen har testat är ett huvudskydd från ett företag som säljer sportutrustning. Det innehåller mjukgörare i plasten som hamnar under gränsvärdet för den typen av produkt. Men hade samma halt funnits i leksaker hade de varit helt förbjudna. 

– Det verkar som det här skulle kunna vara en produkt som är i kontakt med huden när man svettas. Mjukgörande är ett ämne som migrerar från materialet och i en sådan situation och då är man helt klart exponerad för kemikalierna, säger Marcus Hagberg.

Företagens ansvar

Det görs ingen gränskontroll som kan reglera importen av plastprodukter med förbjudna ämnen i. Ansvaret hamnar på företagen som enligt miljöbalken är skyldiga att ha kontroll på de produkter man sätter ut på marknaden. Att en produkt innehåller ett förbjudet ämne behöver inte vara farligt i sig och de flesta av produkterna i kontrollen överträdde inte gränsvärdet. Däremot vet man inte vad som händer på sikt när människor utsätts för en liten mängd giftiga ämnen åt gången.

– Det handlar om vad man kallar cocktaileffekten, många bäckar små så att säga. Effekterna av det är svårt att veta, säger Marcus Hagberg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.