Många mobilladdare, hörlurar och annan hemelektronik innehåller förbjudna ämnen. Arkivbild.
Många mobilladdare, hörlurar och annan hemelektronik innehåller förbjudna ämnen. Arkivbild. Bild: Braastad, Audun

Farliga ämnen i varannan elpryl

ANNONS

Nästan varannan elpryl som Kemikalieinspektionen granskat innehöll farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU.

Inspektionen har granskat farliga ämnen i hemelektronik som laddare, hörlurar och belysning. I 47 procent av produkterna var halten farliga ämnen så hög att varan inte ska finnas på EU:s marknad.

Störst var problemen bland billiga produkter från okända varumärken.

"Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten, men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag", säger inspektör Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande.

De vanligaste problemen är bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS