Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten har fått upp en manlucka högst upp på cisternen i hamnen i Falkenberg. Det gör att trycket i cisternen minskar. Arkivbild.

Faran över vid cisternen i Falkenberg

Räddningstjänsten har fått upp en manlucka högst upp på cisternen i hamnen i Falkenberg. Det gör att trycket i cisternen minskar.

Larmet kom tidigt på onsdagsmorgonen. Värmen skenade i en tank med sockerlösning, melass, och det fanns en risk att cisternen skulle explodera. Området i Falkenbergs hamn spärrades av och ett försök att tömma cisternen på den segflytande vätskan inleddes.

Genom att få upp luckan har trycket i cisternen minskat och explosionsrisken anses därför inte längre finnas kvar.

- Vi ser det som "faran över". Vår avsikt är att trappa ner hela räddningsinsatsen och ta bort avspärrningarna under eftermiddagen, säger Klaus Heinsvig.

Den utpumpade melassen har lagts på en invallad grusplan några hundra meter bort för att svalna. En saneringsfirma tar hand om det fortsatta arbetet med att tömma cisternen.

Produkten i tanken är en biprodukt som används i tillverkningen av djurfoder. För att kunna pumpa upp sockerlösningen krävs att den värms upp. Det var vid uppvärmningen som något gick fel, varpå larmet om den skenande värmen gick.