Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjevecka föreslås införas 2022

Tre dagar var för två föräldrar och sex dagar för ensamstående – det är regeringens förslag om familjeveckan.
Där föreslås en ny föräldrapenningsförmån som ska underlätta för förvärvsarbetande föräldrar att kombinera arbetsliv och familjeliv.

Familjeveckan innebär att föräldrar har rätt till ledighet från arbetet med ersättning motsvarande tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sitt barn när det exempelvis är lov, studiedag för personalen eller för att delta i utvecklingssamtal om barnet. Ersättningen ska gälla för barn mellan fyra och 16 år.

– För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd, vill vi helt enkelt bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till tid med sina barn, säger Stefan Löfven på en pressträff med Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Försäkringskassan fick i förra veckan i uppdrag att förbereda införandet av familjeveckan och förslaget lämnas nu till Lagrådet.

Förmånen föreslås beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning, men den exakta utformningen av reformen är beroende av de förhandlingar som förs i det slutgiltiga arbetet med budgetpropositionen för 2022.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 4 april 2022.

Införandet av en så kallad familjevecka, som ska ge föräldrar mer tid med sina barn, är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, C och L. Det är också ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.