Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fame World ställer in betalningar

Det har gått troll i området kring Sommarland för Bert Karlsson i Skara, som hotas av ännu en konkurs. Bolaget bakom nya Fame World har ställt in betalningarna.
- Ja, vad skulle jag dit och göra igen, nu när jag är 60 år och har andra fina företag? Det är nyfikenheten, att man får en idé, säger Bert Karlsson, vars företagsgrupp främst verkar inom musikbranschen.
Fame World är inrymt i Köpstaden, som för 15 år sen byggdes i anslutning till Skara Sommarland.
Tanken med Fame World, som bara varit i gång en månad, är att ha en nöjesanläggning inomhus i anslutning till köpcentrets 15 butiker. Där finns bland annat aktiviteter som anknyter till tv-program som Fame factory, Fångarna på fortet och Robinson.
Verksamheterna drivs av egna företagare, men det är inte dessa som ställt in betalningarna utan bolaget Ancim som ägs av Bert Karlsson och två kompanjoner. Ancim har finansierat ombyggnaden av Köpstaden.
Att betalningarna ställs in beror på att bygget blivit för dyrt efter att ha forcerats fram till sommaren. Ancim satsade drygt 20 miljoner kronor i projektet, men Bert Karlsson bedömer att investeringen blivit 35 procent dyrare än så. Han tror att det kan röra sig om upp mot 10 miljoner kronor i obetalda skulder till leverantörerna.
Bert Karlsson kan tänka sig olika finansiella lösningar som att leverantörerna skriver ned sina skulder i ett ackord och eventuellt i stället får betalt i form av delägarskap.
Hans partner Claes-Göran Olsson, som driver det stora Olssons Åkeri i Skövde, tonar ned problemen. Han hävdar att fakturor som borde ha gått till olika rörelser inom anläggningen i stället skickats till Ancim.
- Vi vet inte hur mycket det är och måste få allt på plats. Därför sa styrelsen att vi slår till bromsklossarna och ställer in betalningarna, säger Olsson.
Bert Karlsson håller med om att fakturor kan ha hamnat fel.
- Men det förutsätter att de andra företagen har råd att betala, säger han klentroget.
Med facit i hand konstaterar han att det varit bättre att vänta tills Köpstaden gått omkull. Då hade investeringen blivit billigare.
- Om inte vi gått in hade Köpstaden gått i konkurs för ett halvår sen, säger Bert Karlsson.
Köpstaden ägs av norska privatpersoner och förvaltas på plats av Matz Kindmalm, som uppger att köpcentret tappade hyresgäster från 2002 och var illa ute innan Fame World kom in.
- Det hade blivit svårt att överleva. Vi hade för många tomma lokaler, säger Kindmalm.
Nu är dock bara en lokal outhyrd. Kindmalm poängterar att de verksamma bolagen inte berörs av de inställda betalningarna.
- Alla är öppna.
Ungefär 200 personer arbetar i anläggningen; hälften var i butikerna och nöjesföretagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.