Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumentverket stämde i början av året sajten. Nu tvingas personen bakom Konsumentenheten till åtgärder. Arkivbild.

Falsk konsumentsida fälld i domstol

En webbsida som gett sken av att komma från en myndighet och som erbjudit olika typer av tjänster fälls nu i domstol. Konsumentombudsmannen (KO) uppmanar konsumenter att vara på sin vakt mot liknade sidor.

Sidan Konsumentenheten har under flera år gett intryck av att drivas av en myndighet. Både namn och utseende ska ha lett besökare att betala för sajtens tjänster. Patent- och marknadsdomstolen förbjuder nu personen bakom webbplatsen att marknadsföra tjänster på ett sätt som ger intrycket att det är en myndighet som ligger bakom.

Personen förbjuds även att sprida felaktig information om hur skulder preskriberas, och tvingas att göra det möjligt för konsumenten att kunna identifiera vem som står bakom tjänsten. Samtliga beslut är förenade med vite på 250 000 kronor.

Får konsekvenser

- Det är en välmotiverad dom som tydligt säger att om en webbplats ser ut att komma från en myndighet och inte gör det, så är det vilseledande i sig, och det får konsekvenser även för andra liknande sidor, säger Carolina Andersson, processråd hos KO.

Falska myndighetssajter som vill ha betalt för olika tjänster är enligt KO ett växande problem. Det uppmärksammades redan 2016 med fallet Adresstjänst, en tjänst som påminde mycket om Adressändring men som ville ha 500 kronor av konsumenten för en tjänst som annars var gratis.

Manar till försiktighet

Enligt Carolina Andersson har fenomenet blivit mycket vanligare de senaste ett och ett halvt åren.

- Man ska vara jätteförsiktig när man googlar efter de här tjänsterna. Om man ser att det är en annons som kommer som första träff, då ska man bli väldigt skeptisk, säger Carolina Andersson.

Hon uppmanar även dem som beställt något från sidorna att överväga att spärra de kort de använt, då sidorna samlar in kortuppgifterna och i princip kan dra pengar även senare.