Fadimes död skakade Sverige

ANNONS
|

"Jag har valt att berätta min historia här för er i dag i förhoppning om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att inte fler behöver gå igenom det jag har fått göra. Om alla drar sitt strå till stacken behöver sånt här inte upprepas. Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem."

Berättade i riksdagen

ANNONS

Två månader före sin död talade 26-åriga Fadime Sahindal i Sveriges riksdag. Hon berättade om livet som utstött, förföljd, misshandlad och ständigt hotad till livet.

Fadime kom till Sverige som sjuåring från turkiska Kurdistan med sin familj. Hon slets mellan två kulturer, blev student och läste till socionom i Sundsvall och Östersund, för att komma på avstånd från familjen.

När hon träffade en svensk pojkvän ökade hoten. Hennes pappa kunde inte på några villkor acceptera hennes val av pojkvän. Han ville välja vem hon skulle gifta sig med.

Pojkvännen omkom

Pojkvännen omkom när hans bil av okänd orsak körde av vägen samma dag som han och Fadime skulle flytta ihop.

Fadime kunde inte helt släppa sin familj. Innan hon skulle åka på praktik i Afrika ville hon träffa sin mamma och syskon. Den 21 januari 2002 arrangerade en syster ett hemligt möte för Fadime och modern i Uppsala. I mörkret utanför dörren väntade fadern som från nära håll avlossade sitt vapen mot dottern.

Pappan dömdes till livstids fängelse för mord och sitter i dag på fängelset i Kalmar.

Hedrar hennes minne

Fadimes död skakade Sverige. Uppsala domkyrka var fullsatt och smyckad med tusentals vit nejlikor, kronprinsessan, ministrar och andra samhällsrepresentanter hedrade Fadime vid begravningsakten som bevakades av ett stort medieuppbåd.

ANNONS

18-21 januari kommer riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime att hedra Fadimes minne i samarbete med flera olika organisationer i tio städer. I Göteborg hålls flera aktiviteter, bland annat en manifestation 21 januari från 14:00. Soleyman Ghasemyani, författare och socionom är en av talarna. Det blir också sång och musik.

ANNONS