Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facket rasar efter ny dödsolycka

Två år efter dödsolyckan i Nordkalk omkom två män i 60-årsåldern i en arbetsplatsolycka vid SSAB i Luleå. – Det är fullständigt oacceptabelt att vi har sådan bristfällig arbetsmiljö att människor dör på jobbet, säger Metallbasen Anders Ferbe.

Männen, hemmahörande i Piteå, var anställda av en underentreprenör för att utföra underhållsarbete vid en cistern i koksverket. Ett arbete som de båda hade utfört flera gånger tidigare.

De befann sig i en invallning som omringar cisternen när något gick snett. Ur en lucka vällde stora mängder 30–40 grader varm, trögflytande stenkolstjära ut och det dröjde en dryg halvtimme innan någon upptäckte att en olycka hade inträffat.

Männen återfanns några timmar senare sedan räddningstjänsten byggt ytterligare en invallning för att tömma ut tjäran från invallningen närmast cisternen.

Facket ifrågasätter

– Återigen har vi en olycka med en underentreprenör, säger Anders Ferbe och hänvisar till olyckan i Nordkalk på SSAB:s område i november 2011 då en 23-årig man avled.

Han ifrågasätter SSAB:s upplägg att lägga ut jobb till underentreprenörer.

– Tydligen så har man ännu inte fått entreprenörerna att lyckas med arbetsmiljöarbetet, säger Ferbe.

Men SSAB:s platschef i Luleå Per Bondemark tillbakavisar kritiken. En riskbedömning hade gjorts tillsammans med entreprenören, med exakt samma rutiner som när deras egen personal ska utföra arbeten, säger han.

– Men sedan får utredningen visa vad som har hänt, uppenbarligen har ju någonting gått oerhört snett, säger Bondemark.

"Väldigt tragiskt"

Polisen har nu inlett en förundersökning tillsammans med Arbetsmiljöverket.

– Det är med stor sorg som vi konstaterar att olyckan har inträffat på vårt område och det är väldigt tragiskt att något sådant här överhuvudtaget kan hända, säger SSAB:s kommunikationsdirektör Maria Långberg.

– Våra tankar går först och främst till de anhöriga, till vänner och till arbetskamrater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.