Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Avtalssekreterare. Per Persson på Hotell- och restaurangfacket anser att utnyttjandet av migranter är en katastrof för branschen.

Facket: "En katastrof för vår bransch"

Människor utnyttjas under slavlika förhållanden. Nu slår både gränspolisen och restaurangfacket larm om hur utländsk arbetskraft far illa.

Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, har undersökt förhållandena för den migrerade arbetskraften:
- Jag har träffat på skrupelfria arbetsgivare som utnyttjar arbetstagare under slavlika förhållanden. Det är en katastrof för vår bransch, säger han.

De asylsökande afghanerna Nasim och ”Ali” som GP berättar om uppger att de jobbat helt svart. De ingår i en grupp arbetstagare som inte syns i några papper.

- Det handlar om arbetsgivare som försöker skruva ut så mycket arbete för så lite pengar som möjligt. Det är superkriminellt och ska polisanmälas, säger Per Persson.

Han kan inte bedöma hur många asylsökande som jobbar under liknande förhållanden på krogar runt om i landet. Det han har siffror på är antalet personer som kommer till Sverige med ett anställningserbjudande från en restaurang. Årligen rör det sig om cirka 6 000 personer. De söker arbetstillstånd hos migrationsverket, som behandlar ansökan efter att facket yttrat sig.

- Så länge arbetsgivaren intygar att de tänker betala kollektivavtalsenlig lön – och det gör de så gott som alltid – har migrationsverket väldigt svårt att säga nej.

Men vad som intygas och vad som faktiskt betalas ut är två vitt skilda saker. Det framkom i en stickprovsgranskning som restaurangfacket gjorde för några år sedan.
- Vi tog ut 100 företag som hade ansökt om att få ta in migrerad arbetskraft. Lite drygt 80 av dem hade gjort något fel så att vi kunde begära förhandling med dem, berättar Per Persson.

När det gick att kolla vad de anställda faktiskt fick ut, var det ”i princip alltid” mindre än vad som stod på deras anställningsbevis.

Per Persson berättar om några fall:
- Det var anställda som hade fått lönen insatt på konto. På utbetalningsdagen krävde arbetsgivaren att få följa med till bankomaten. Om den anställde hade fått 13 000 kronor utbetalat, fick han betala tillbaka 10 000 eller 11 000 kronor till arbetsgivaren.

Per Persson konstaterar att dessa arbetstagare går med på i stort sett vilka villkor som helst, inför risken att annars tvingas återvända till hemlandet, ofta med stora skulder för resan hit. Deras utsatthet är den samma som hos svartjobbande asylsökande eller papperslösa.

- Det är en katastrof att leva under de här förhållandena. För arbetsgivarna ger det en otrolig möjlighet att tjäna grova pengar. Effekten blir lönenedpressning som gör det jättesvårt att förbättra villkoren också för dem som jobbar på seriösa företag.

Mikael Holmgren är chef för gränspolisens rörliga kontrollgrupp i Västsverige. Varje vecka besöker hans grupp runt tio arbetsplatser i Göteborg, på jakt efter utländska medborgare som inte får vara där.

- Samhället måste streta emot de oseriösa krafterna, även om vi inte kan stoppa dem. Det handlar om osund konkurrens när folk hamnar i klorna på oseriösa arbetsgivare.

Mikael Holmgren törs inte sätta någon siffra på antalet svartarbetare inom restaurang men konstaterar att han träffar på dem varje vecka.

Debatten handlar ofta om de drygt 12 500 ”försvunna” personer som migrationsverket bestämt ska lämna landet.
- Men det stora antalet som vi hittar är personer som finns i landet utan att ha anmält sig till någon myndighet. Den gruppen är runt 85 procent av dem vi träffar på vid våra kontroller på arbetsplatser.

Dessa personer har absolut inget skyddsnät, konstaterar Mikael Holmgren.
- De tillhör ett skuggsamhälle som inte existerar för den vanlige medborgaren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.