Facebook får svenskar att må dåligt

ANNONS
|

Andra mår dåligt av att de är där för mycket och inte har lika kul som andra verkar ha, visar en ny svensk studie av det sociala nätverket.

Facebook är en större gemensam nämnare för det svenska folket än melodifestivalen. 4,5 miljoner loggar in på det sociala nätverket, men alla användare mår inte bra, visar en studie vid Göteborgs universitet där 1000 svenska Facebookanvändare kartlagts.

En tredjedel av kvinnorna mår dåligt om de inte får logga in regelbundet. På andra ändan av skalan finns kvinnor som ofta är inne på Facebook och som mår dåligt av att deras vänners liv verkar vara mycket mer händelserika än deras egna.

ANNONS

Linda Hellquist, legitimerad psykolog som själv gjort en studie av Facebook, tycker att det finns anledning att fundera över hur vi använder sociala medier.

–Det vi läser på Facebook påverkar oss, precis som informationen från andra medier eller från andra sociala sammanhang. Det som står på Facebook kan gå "rakt in" eftersom det som skrivs kommer från vårt eget nätverk. Det kan vara bra att reflektera kring Facebookanvändandet – vad vi tar del av i forumet och hur vi mår av detta.

Kvinnor använder i genomsnitt 81 minuter per dag på Facebook, män 64 minuter.

Lågutbildade och låginkomsttagare använder Facebook mer än genomsnittet. Inom dessa grupper visar studien att ju mer de använder Facebook desto sämre mår de.

En tredjedel av kvinnorna mår dåligt om de inte får logga in regelbundet.

37,6 procent skriver om negativa saker i sina statusuppdateringar.

25 procent uppger att de skryter på Facebook.

Källa: Facebookstudien från Göteborgs universitet (TT)

ANNONS