Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den obligatoriska marsipantårtan på Smålands högtidsdag. Arkivbild.

"Fössta tossdan" firas med "massipan"

På fössta tossdan i mass uppmanas alla som gillar Småland och dess dialekt att fira dagen med prinsesstårta. En av firarna är Annie Lööf, som kallar högtiden Smålands inofficiella nationaldag.

Den relativt nya högtiden tycks ha startat för drygt tio år sedan av ett syskonpar vars faster brukade säga "fössta mass" på bred småländska. Syskonen lade till fössta tossdan och började höra av sig till varandra varje år. Så småningom spreds högtiden och i dag firas den med "massipantååta".

Eftersom högtiden i år infinner sig samma vecka som fettisdagen är det nu bråda dagar för de småländska konditorierna. På Malmborgs konditori i Jönköping pågår förberedelserna för fullt.

- Vi har förberett och köpt hem marsipan och sockerkaka, hur mycket som helst. Vi har fått in 120 beställningar på marsipantårtor, så det ser bra ut än så länge, säger konditor Gustav Stenkula.

Dagen till ära firar centerledaren, tillika smålänningen, Annie Lööf med att äta "massipantååta" och skicka några sms till sina småländska vänner för att hylla varandra och den vackra dialekten.

- Självklart firar jag, man är ju stolt över sitt småländska arv. Dialekten finns alltid med oss – oavsett om man är i förhandlingar eller på förskolan med dottern är den där, säger Annie Lööf.