Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Förundersökning om terrordådet klar

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan avslutad, rapporterar TV4. Rättegången kan inledas i februari, enligt åklagare Hans Ihrman.

Det var den 7 april som Rakhmat Akilov skoningslöst mejade ner flera fotgängare på Drottninggatan i centrala Stockholm, enligt misstankarna och hans eget erkännande. Fem personer dödades i attacken som utreds som ett terrordåd.

– Nu är förundersökningen avslutad, uppger åklagare Hans Ihrman för TV4 Nyheterna.

Åklagaren berättar att rättegången mot Rakhmat Akilov kan inledas redan i februari. På ett förberedande sammanträde i Stockholms tingsrätt gick alla parter – åklagare, advokater, målsägandebiträden och domstolen – igenom praktiska spörsmål inför mastodonträttegången.

Över 150 målsäganden – endast en misstänkt

I målet finns över 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av terrordådet den 7 april, rapporterar TV4. Inom kort kommer advokaterna och målsägandebiträdena att få ta del av förundersökningen. De kommer få god tid att studera åtalet och komma med eventuella synpunkter som kan leda till justeringar i åtalet. Därför är datum för åtalet i nuläget inte helt fastställt.

En av de praktikaliteter som klarades ut under måndagsförmiddagens planeringsmöte var att det ska hållas tre förhandlingsdagar i veckan under rättegången som kommer att pågå i ungefär två månader, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

– Förundersökningen är så gott som klar nu. Det finns bara en misstänkt, inga andra, säger han till TV4.Rättegången kommer att ske med tolkhjälp till den åtalade på dennes begäran.

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Akilov, har hittills fått runt 8 000 sidor i så kallad löpande delgivning av åklagaren. Han har yppandeförbud och kan inte gå in på detaljer, men menar att Akilov kommer att tala när rättegången väl drar igång.

– Det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att förklara sig i rätten, säger Johan Eriksson till TV4.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.