Förtroendet för regeringen har ökat

Väljarnas förtroende för regeringen har ökat. Trots det väntas partiet tappa i valet, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.
– Det var en svag övervikt för de som tycker att regeringen gör ett bra arbete. Flera tidigare regeringar har haft mycket starkare förtroende, säger han.

ANNONS
|

Sedan den rödgröna regeringen tog makten 2014 har deras förtroende ökat. Det visar SOM-institutets undersökning från hösten och vintern 2017.

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid GU och en av grundarna av SOM-institutet, säger att det hänger ihop med situationen efter valet, då många flyktingar kom till Sverige. Det drog ned förtroendet för politiken.

– Sedan dess har Sverige lagt om mycket av flyktingpolitiken och det kommer inte lika många till Sverige. Det har hjälpt till att stärka regeringens förtroendekapital, säger han.

Även bland de väljare som sympatiserar med allianspartierna har stödet för regeringen ökat sedan 2014. Enligt Sören Holmberg hänger även det ihop med flyktingpolitiken.

ANNONS

Ser ut att backa i valet

Men trots att det har sett bättre ut längre in i mandatperioden för regeringen är det bara 7 procentenheter mer som tycker att regeringen gör ett bra jobb, än ett dåligt jobb, i SOM-undersökningen.

Och ökningen i förtroende för regeringen är för svag för att de ska gå framåt i valet, enligt Sören Holmberg. Ett år före valet tyckte 35 procent av väljarna i undersökningen att regeringen har skött sin uppgift bra, medan 28 procent tycker att de har skött sin uppgift dåligt.

I normalfallet tappar sittande regeringar röster i valen.

– Sittande regeringar mals långsamt ned. Oavsett vilken styrka de har brukar de långsamt men säkert malas ned, säger han.

– När väljare gynnas av ett beslut blir de inte lika glada som de som missgynnas blir sura.

Sören Holmberg säger att regeringar behöver ha ett klart överbetyg för att inte tappa i val.

– De siffrorna vi ser nu räcker troligtvis inte.

Kristersson kan bli statsminister

Utifrån hur förtroendet för tidigare regeringar har sett ut ett år före valet spår han att regeringen tappar några procentenheter i höstens val.

Den senaste tidens opinionsmätningar har visat att det är väldigt jämnt mellan blocken, med liten rörelse mellan dem och chansen att något av blocken får majoritet är liten.

ANNONS

– Om Ulf Kristersson (M) vill bli statsminister kan han det ändå. Om han säger att han kan tänka sig att ställa upp och de rödgröna inte har majoritet och SD lägger ned sina röster blir han statsminister. Men då måste han acceptera det indirekta stödet av SD, säger Sören Holmberg.

Fakta: SOM-institutet

Grundades 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar och arrangera seminarier inom Samhälle, Opinion och Medier (SOM).

Drivs i samverkan med institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och Statsvetenskapliga institutionen vid GU.

SOM-undersökningen 2017 är den trettioandra nationella undersökningen i ordningen och genomfördes under hösten/vintern 2017.

ANNONS