Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förtroendet för försvaret ökar. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Förtroendet för försvaret ökar. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Förtroendet för försvaret ökar lavinartat

Svenskarnas förtroende för Försvarsmakten har ökat rejält. Det visar SOM-undersökningen 2017.
– Det är en exceptionell uppgång, som saknar motsvarighet bland andra myndigheter, säger Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers.

Svenska befolkningen har fått större förtroende för flera myndigheter och samhällsinstitutioner. Efter att ha tappat under några år har fler förtroende för Polisen, liksom för domstolarna, skolan och sjukvården. Det visar den nationella SOM-undersökningen som presenterades på tisdagen. Institutet har vänt sig till personer mellan 16 och 85 år under hösten och vintern 2017.

Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers.. Bild: Thomas Johansson
Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers.. Bild: Thomas Johansson

För Försvarsmakten är ökningen i förtroende mellan 2016 och 2017 exceptionell. 2016 hade myndigheten negativa förtroendesiffror. 2017 hade istället förtroendesiffrorna stigit till 20 procent, enligt undersökningen. Andelen med stort förtroende hade ökat rejält, samtidigt som de med lågt förtroende minskade.

– Det här saknar motsvarighet bland andra myndigheter, säger Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers som forskar inom bland annat civil-militära relationer.

Uppmärksammas mer nu

Karl Ydén säger att det kan hänga ihop med försvarsmaktsövningen Aurora som genomfördes 2017 och som uppges ha ökat Sveriges militära förmåga.

– Rimligtvis uppmärksammas också försvaret mer nu i media än tidigare. Och många partier kommer återkommande med besked om olika satsningar. Vi har också en försvarsminister som går ut och pratar om försvarets ökade förmåga, säger han.

Han ser också att återinförandet av värnplikten kan bidra litegrann.

Samtidigt uttrycker den allra största andelen att de varken har stort eller litet förtroende för Försvaret och förtroendet för myndigheten är fortfarande betydligt lägre än för exempelvis domstolarna och polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.