Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen, Finlands försvarsminister Jussi Niinistö och Danmarks försvarsminister Claus Hjort Fredriksen på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.

Försvarsministrar vill utöka samarbete

De nordiska försvarsministrarna vill fortsätta att utveckla ländernas försvarssamarbete. Finlands Jussi Niinistö vill att svenska, norska och finska landstyrkor övar tillsammans på en mer regelbunden basis i norra Norden.

- Det finns en stor potential för att utöka övningssamarbete, sade han på Folk och försvars konferens i Sälen.

Den norske försvarsministern Frank Bakke-Jensen vill utöka samarbetet kring luftövervakning även till tider av konflikt. Han hoppas också att beväpnat flyg ska kunna få landa på de andra nordiska ländernas flygbaser.

Den danske försvarsministern Claus Hjort Fredriksen är intresserad av att öka möjligheten för marina fartyg och för militära landtransporter att passera igenom varandras territorier på samma sätt som militärflyget kan göra.

Hjort Fredriksen tycker också att man offentligt ska peka ut statsaktörer som utför cyberattacker och att de nordiska länderna bör koordinera sina ansträngningar och strategier på det området.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist tycker dock att metoder för att bekämpa cyberattacker ska förbli en nationell sak.

Han är dock positiv till utökat samarbete kring militärövningar och utöka informationsutbyte mellan ländernas militär på olika plan.