Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Försvarsmakten redo att bidra: "Vill hjälpa till så mycket vi kan"

Försvarsmakten har fått in en rad förfrågningar om stöd kopplat till den pågående coronapandemin. Två har redan beviljats och fler kan bli aktuella. I Göteborg finns landets två enda sjukhuskompanier.
– I grund och botten vill Försvarsmakten hjälpa till så mycket vi bara kan, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jonas Olsson.

Den svenska sjukvården är satt under hård press till följd av den pågående coronapandemin, som i skrivande stund lett till åtta dödsfall i Sverige. Operationer ställs in, besök förbjuds och vårdpersonal sliter oförtröttligt vidare i kampen mot smittspridningen.

Det har lett till att Försvarsmakten, som har en rad sjukvårdsförmågor, fått in många förfrågningar om stöd.

– Det har kommit in väldigt många olika typer av stödbegäran från myndigheter. Vilket stöd vi kan bidra med är något vi tittar på utifrån de förfrågningar som kommer in, säger Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Vilka förfrågningar har ni fått hittills?

– De vi fått in och beviljat än så länge är två förfrågningar från Folkhälsomyndigheten. En där vi bidrar med laboratoriepersonal från vårt CBRN-kompani vid Skyddscentrum i Umeå. Där bistår vi Folkhälsomyndigheten i deras laboratoriemiljö, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Sen har vi också beviljat stöd med upp till tio individer i ett mobilt provtagningsteam som kan åka runt och samla in provsvar och liknande. Det är de två förfrågningar vi har beviljat just nu.

Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten. Bild: Maja Hansson
Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten. Bild: Maja Hansson

Göteborg har landets enda sjukhuskompanier

CBRN står för kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och CBRN-förbandens uppgift är att hantera dessa för att minska risker för såväl civilpersoner som militär personal.

I Göteborg finns landets två enda sjukhuskompanier av sitt slag, som tillhör Försvarsmedicincentrum i Göteborg. Dessa kompanier kan, inom loppet av 36-72 timmar, sätta upp ett fältsjukhus omfattande ytan av en fotbollsplan. Med andra tillhörande faciliteter utökas den ytan.

LÄS MER: Sjö- luft- och markstridskrafter – så försvaras Västsverige

Ett sådant fältsjukhus har kapacitet att ta hand om allt från intensivvård till laboratorietester.

– Vi tar hand om i princip allt. Det är mycket splitterskador, sprängskador, skottskador och infektioner, men vi har också haft en förlossning, berättade infektionsläkaren Erik Salaneck när GP var med vid 1:a sjukhuskompaniets krigs- och katastrofövning vid Göteborgs inlopp under hösten 2018.

LÄS MER: Göteborgs sjukhuskompani övar för krig

"Vill hjälpa till så mycket vi bara kan"

I skrivande stund har Försvarsmakten inte fått in några förfrågningar kopplade till Göteborgs sjukhuskompanier. Däremot är man beredda att titta på en sådan förfrågan om den kommer.

– Skulle det vara så att det kommer in en stödbegäran från exempelvis Västra Götalandsregionen så kommer vi att bereda den och se hur det behovet ser ut, säger Jonas Olsson.

Han fortsätter:

– Det här kommer sannolikt att utvecklas längre fram. Ju längre situationen är som den är – desto fler stödbegäran kommer vi att få in.

Om det skulle komma en förfrågan om att sätta upp ett fältsjukhus med något av Göteborgs sjukhuskompanier – har ni kapacitet att göra det?

– Det blir en bedömning från fall till fall. Förmågan finns, men vi måste också göra en bedömning utifrån de uppgifter vi är ålagda att lösa. Mer än så kan jag inte säga just nu, eftersom vi inte har berett någon sådan begäran.

Samtidigt säger Jonas Olsson att Försvarsmakten står redo att stödja övriga samhället på alla sätt de kan under rådande omständigheter.

– Vi bereder alla stödbegäran som kommer in och ser vilken typ av stöd vi kan ge, det är vår skyldighet. I grund och botten vill Försvarsmakten hjälpa till så mycket vi bara kan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.