Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST och  Patrik Ahlgren från Cyberförsvarssektionen vid torsdagens pressträff.
Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST och Patrik Ahlgren från Cyberförsvarssektionen vid torsdagens pressträff. Bild: Anders Wiklund/TT

Försvarsmakten om ryska flygplanen: ”Inte ökad hotbild”

Under onsdagen framkom uppgifter om att de ryska flygplan som för några veckor sedan kränkte svenskt luftrum även kan ha varit bestyckade med kärnvapen. Under en pressträff på torsdagen fick Daniel Olsson, chef för MUST, frågor om uppgifterna på Försvarsmaktens pressträff.
– Jag vill vara glasklar med att det inte finns någonting i kränkningen som gör att vi skulle se en ökad hotbild mot Sverige.

ANNONS
|

I samband med en gemensam militärövning som Sverige och Finland genomförde över Östersjön den 2 mars kränkte fyra ryska stridsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland.

Under onsdagen framkom det uppgifter om att två av flygplanen ska ha varit kärnvapenbestyckade.

Efteråt gick flera försvarsexperter ut med att de tvivlade på uppgifterna, som ursprungligen kom från källor som TV4-nyheterna hänvisade till.

– Min bedömning av de bilder som Försvarsmakten lade ut, som i och för sig var ganska lågupplösta, var att planen såg helt obeväpnade ut, och det gäller alla planen, säger Andreas Hörnedal vid Totalförsvarets forskningsinstitut till TT.

"En mycket säker bild av läget”

Under torsdagen höll Försvarsmakten en pressträff för att ge en lägesuppdatering om situationen i Ukraina och säkerhetsläget i Sverige. Då fick Daniel Olsson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, frågor om uppgifterna kring att de ryska flygplanen ska ha varit kärnvapenbestyckade.

ANNONS

– Försvarsmakten kommenterar aldrig beväpningen på utländska stridsflygplan i vårt luftrum. Det är en policy som vi har. Men jag vill vara glasklar med att det inte finns någonting i kränkningen den 2 mars som gör att vi skulle se en ökad hotbild mot Sverige eller skäl till en ökad oro, säger Daniel Olsson.

Han förtydligar att Försvarsmakten har en mycket säker bild av läget i närområdet, vilket inkluderar Sveriges luftrum. Om det hade funnits skäl att öka bedömningen av hotet mot Sverige efter incidenten så hade Försvarsmakten berättat det, säger Daniel Olsson.

Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST.
Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST. Bild: Anders Wiklund/TT

LÄS MER:Nyhet om ryska plan med kärnvapen ifrågasätts

LÄS MER:”Ryssland försöker framstå som mäktigare än de är”

LÄS MER:Ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS