Försvarskonferensen präglas av ryska upptrappningen

Ryska upptrappningen och Nato. Det lär vara två ämnen som är högt uppe på agendan när Folk och försvar i dag inleds. I år hålls försvarskonferensen helt digital på grund av pandemin.

ANNONS
|

I två dagar ska ledande politiker, militärer och andra företrädare för det civila samhället diskutera Sveriges vägval i ett antal frågor.

Vanligen sker Folk och försvar i Sälen men i år hålls den för första gången helt digitalt på grund av pandemin. Se hela sändningen i spelaren ovan.

Läget i Ryssland lär diskuteras

Ett ämne som lär vara högt uppe på agendan under årets försvarskonferens är den ryska upptrappningen mot väst och landets agerandet vid gränsen till Ukraina.

Även frågan om Sverige ska gå med i försvarsunionen Nato eller inte.

LÄS MER:Efter ryska upptrappningen – Andersson bjuder in partiledarna

Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, har även krävt att regeringen tar initiativ till samtal om säkerhetspolitiken med anledning den ryska upptrappningen. Statsminister Magdalena Andersson (S), som inte ska närvara vid försvarskonferensen, kommer att gå M till mötes och kallar inom kort alla partiledare till ett samtal. Det är dock oklart om det kommer ske i anslutning till Folk och försvar.

ANNONS

Folk och försvars konferens har arrangerats sedan 1946. Årets tema är ”hållbara vägval i en föränderlig säkerhetsordning”.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var konferensens förste talare.

Se hans tal i sin helhet här:

LÄS MER:Hultqvist: Ryssland hotar säkerhetsordningen

LÄS MER:Oppositionen vill ha insyn i utrikespolitiken

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på måndag morgon vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm som i år sker digitalt.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på måndag morgon vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm som i år sker digitalt. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS