Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första svenska dödsfallet i coronavirus

Det första svenska dödsfallet kopplat till coronaviruset har konstaterats i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från regionen.
– Det här fallet exemplifierar vikten av att vara aktsam om äldre personer, som kan löpa en ökad risk att få ett svårt sjukdomsförlopp, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Under onsdagen har en patient drabbad av det nya coronaviruset avlidit, det meddelar region Stockholm.

Den döde är en äldre patient som även ska ha haft annan underliggande sjukdom. Personen har vårdats vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge . Bild: Helena Landstedt/TT
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge . Bild: Helena Landstedt/TT

Misstänkt inhemsk smitta

På en presskonferens med anledning av dödsfallet uppger smittskyddsläkaren Per Follin att personen vårdats med intensivvård under ganska kort tid.

Hur personen smittats av det nya coronaviruset har man inte kunnat fastslå, vilket gör att man bedömer att det kan röra sig om inhemsk smitta.

– Det här är en av personerna där vi inte kunnat härleda smittan till utlandet, det vill säga att man har haft en misstanke om att det kan röra sig om en begynnande samhällssmitta, säger Per Follin på en presskonferens.

LÄS MER: Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

Under tisdagen betonade Folkhälsomyndigheten vikten av att undvika sociala kontakter med personer i riskgrupperna om man har minsta symptom på luftvägsinfektion.

Den avlidna personen var äldre än 70 år.

– Det här fallet exemplifierar vikten av att vara aktsam om äldre personer, som kan löpa en ökad risk att få ett svårt sjukdomsförlopp. Det är känt sedan tidigare, från fallen man konstaterat i Kina, att det finns en ökad dödlighet framför allt bland personer över 70-årsåldern och om man har underliggande sjukdomar, säger Per Follin.

LÄS MER: Regeringen slopar karensdagen – extra ändringsbudget

85 smittade i Västra Götaland

I pressmeddelandet som skickades ut står det vidare att ytterligare en patient inom region Stockholm vårdas på intensivvårdsavdelning.

Under tisdagen kunde GP berätta att fyra personer vårdas inneliggande på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. För en av patienterna beskrevs läget som allvarligt men stabilt.

Totalt har 85 personer i Västra Götaland bekräftats vara smittade.

LÄS MER: Allvarligt men stabilt för coronapatient i Göteborg

LÄS MER: 37 nya fall av corona i Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.