Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Första potatisen säljs på nätet

Årets första svenska färskpotatis ska auktioneras ut på internet.

Troligen sker det någon gång den 5-8 maj, meddelar branschorganisationen Svensk Potatis. Det är första gången det blir nätauktion.

- Vi har varje år försökt göra lite jippo kring den första potatisen. I år vill vi ge så många som möjligt chansen att vara med och bjuda, antingen på plats på auktionen eller hemma vid datorn, säger ordföranden Lars Elofson.

Han berättar att aprilvädret har varit gynnsamt för potatisodlingarna. Troligen behövs bara drygt en vecka till innan det är dags för skörd. Och det handlar om riktig, frilandsodlad potatis, som inte förkultiverats i kruka eller växthus.

Elofsons hembygd på Bjärehalvön i Skåne brukar vara först med potatisskörden, men han vågar inte garantera att det blir så i år också.

- Det vet man aldrig.

Vad blir då priset för de allra första knölarna? Tidigare år har det varierat mellan 500 till över 1 000 kronor kilot. Det återstår att se om nätauktionen hjälper till att trissa upp priset ännu högre. Hälften av förtjänsten kommer i alla fall att skänkas till organisationen Barnens rätt i samhället (Bris).

Den som vill vara med och bjuda ska anmäla sig på Svensk Potatis hemsida. Sedan blir man kontaktad när det är dags.